5 tipp, hogy boldog legyél a munkahelyeden!

2018. december 19. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-706373-unsplash.jpgAmikor megjelenik a világ legboldogabb országainak listája minden alkalommal fürkészem Magyarországot és reménykedem, hogy végre talán a lista első felében fog helyet foglalni. Az idei évben a 69. hely jutott nekünk. A boldogságot sokan tanulmányozzák a pszichológusoktól kezdve a közgazdászokig és számos elmélet létezik, hogy minek van a legnagyobb hatása a boldogságra. Egyesek szerint a gazdasági egyensúly a fontos, mások inkább a társadalmi kapcsolatokra hivatkoznak. Bizonyára mindkettő fontos, de én azért mindenképpen kiemelném a munkahelyünket is. Mint a legtöbb magyar ember az ébren töltött óráim jelentős részét a munkámban töltöm, tehát számomra ebből az következik, hogyha a munkahelyemen boldog vagyok, akkor az az átlagos boldogsági szintemet is növelni fogja. Nézzünk meg 5 tippet, ami neked is segíthet,hogy boldog legyél a munkahelyeden.

1. Változtasd meg a gondolkodásod

Magyarországon a legtöbb ember azt mondja, hogy utálja a munkáját. Teszik mindezt úgy, mintha ez valami kötelező feladat lenne, hogy gyűlöljék, amit csinálnak. Viszont a gondolat, hogy a munka a boldogság ellentéte teljesen értelmetlen. Dániában (a világ 2. legboldogabb országa 2018-ban) például nemcsak a munkahelyi boldogságra fókuszálnak, de még külön szavuk is van rá : arbejdsglæde. Nincs magyar megfelelője és nehéz lefordítani is, de körülbelül annyit tesz, mint munkában a boldogság. Talán, ha nekünk is lenne rá szavunk másképpen állnánk ehhez a dologhoz. De nem is kell várnunk a nyelvújításra, inkább figyeld meg a saját perspektívád és elvárásaid. Mit gondolsz, tényleg elveszi a munka a boldogságod? A kutatások szerint a boldog emberek a munkájukban is sokkal produktívabbak.

2. Ne unatkozz

A munkavállalók többsége arról számol be, hogy unalmasnak tartják, hogy minden egyes napjuk ugyanúgy telik. Ha veled is ez a helyzet, akkor ideje lenne új lehetőségeknek és kihívásoknak utána nézni. Ez ahhoz is hozzásegít, hogy új készségeket és képességeket fedezz fel magadban, fejleszd magad és tanulj. Egy biztos, unatkozni nem fogsz.

3. Lépj ki az irodából

Én személy szerint ragaszkodom ahhoz, hogy legalább az ebédszünetemet az irodán kívül töltsem és erre bátorítok mindenkit. Ahhoz ugyanis, hogy feltöltődj napközben egy kicsit, elengedhetetlen számodra egy kis környezetváltozás. Tanulmányok is kimutatták, hogy a barátokkal közös ebéd sokkal jobb érzés, mint egyedül ebédelni. Sőt, ha esetleg betudsz iktatni egy kis sétát is miközben ebédelni mész, akkor az csak bónusz számodra.

4. Mosolyogj

Furcsán hangzik, de a mosoly közvetlenül kapcsolódik a boldogsághoz. Lehet, hogy még mindig kételkedsz, de egy idő után a mosolyt és a boldogságot az agyad összekapcsolja. Nem hiszel nekem? Próbálj meg hatalmasat mosolyogni és próbálj meg közben nem boldog lenni. Lehetetlen : vagy nem fogsz mosolyogni, vagy nem tudod megtartani a negatív gondolataid. Mindezt már Charles Darwin és Robert Zajonc is bizonyította. Most pedig már te is tudod.

5. Mondj fel és változtass

Ez lehet a legnehezebb tanács, de határozottan hiszem, hogy ha nem tetszik amit csinálsz, akkor hagyd abba. Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne élvezd. Tudom, hogy mindannyiunknak szüksége van elfoglaltságra, de rengeteg érdekes dolgot csinálhatsz ezen a világon. Mindenkinek képesnek kell lennie arra, hogy találjon valami olyan dolgot, amiből megfelelő bevétele van. Személy szerint én imádom, amit csinálok és ha nem szeretném, akkor ahogy eddig váltanék. Igenis fontos, hogy amit csinálsz, azt mosollyal az arcodon csináld. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása