10 módszer, hogy tiszteljenek fiatal vezetőként!

2018. december 18. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-745952-unsplash.jpgA munkahelyi vezetők összetétele rohamosan változik. A tanulmányok azt mutatják, hogy egyre több Y generációs fiatal kerül vezető beosztásba, amelyek azonban mind a vezetők, mind pedig az alkalmazottak számára kihívásokat jelent. Most bemutatok 10 olyan módszert, amely segíthet hogy tiszteletet vívj ki akkor is, ha fiatal vezető vagy.

 

1. Minél hamarabb mutasd meg az értékeid

A Harvard Business Review cikke szerint a fiatal vezetők számára az egyik legnagyobb kihívás az, hogy bebizonyítsák, hogy igenis jogosan kerültek ebbe a pozícióba. Ugyanis a többiek számára hihetetlen, hogy a fiatal vezetőknek van releváns tapasztalata és/vagy tudása, hogy sikeres legyen.

Eme felfogás leküzdése érdekében fiatal vezetőként minél hamarabb bizonyítanod kell, hogy igenis jogosan kerültél ebbe a pozícióba, megbízhatnak benned és igenis képes leszel teljesíteni a jövőben is.

2. Gondoskodj a csapatod jólétéről

Könnyebben szerezhetsz tiszteletet, ha a munkatársaid érzik, hogy fontos számodra a jólétük. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes kéréseiket és szociális problémáikat neked kell megoldanod. Ehelyett mutasd meg, hogy fontos számodra a csapat sikere mind egyénileg, mind kollektív módon. Többet kell hallgatnod a munkatársaidra, mint beszélned, időt kell adnod a csapatodnak a munkahelyi és magánéleti dolgok rendezésére is.

3. Értsd meg, hogy az ő sikerük, a te sikered is

A vezetőt igenis a csapata sikere alapján ítélik meg. Ez azt jelenti, hogy vezetőként folyamatosan figyelned kell arra, hogy hogyan tudod a csapatod a középpontba helyezni és sikerre vinni. Ez egy remek módszer, hogy fiatal vezetőként tiszteletet szerezhess. Ha az emberek úgy érzik, hogy érdeklődsz a szakmai sikereik iránt, akkor nagyobb valószínűséggel lesznek nyitottak a visszajelzésekre és útmutatásra.

4. Adj és kérj őszinte visszajelzést

A visszajelzések nagyon fontos részei az együttműködésnek. Fontos, hogy a csapatod sikere érdekében képes legyél őszinte visszajelzést adni a munkatársaidnak. Ha elmulasztod a folyamatos visszajelzéseket, akkor az egyenes úton fog téged és a csapatod a középszerűség útjaira vezetni.

5. Adj a munkatársaidnak függetlenséget

Ha a munkatársaid minden egyes lépését kontrollálod, akkor hamar csalódni fognak benned. Biztosítsd a munkatársaidnak kell függetlenséget és bízz meg a döntéseikben. Vezetőként nem lehetsz mikromanager, hiszen akkor nem lesz időd a lényeges dolgokra és hosszútávú tervek megvalósítására valamint a csapatod fejlesztésére sem.

6. Tarts rendszeres négyszemközti meetingeket

A személyes találkozók és meetingek a csapattagokkal rendkívül fontosak. Ezek a meetingek lehetőséget biztosítanak a munkatársaid számára, hogy őszintén beszélhessenek veled, visszajelzést kérjenek, továbbá neked is lehetőséget biztosít arra, hogy rendszeres időközönként számon tartsd a csapatod tagjait.

7. Kérj tanácsot más vezetőktől

Nem lesz minden kérdésre válaszod és ez rendben is van így. Fejlesztened kell a vezetői hálózatodat, amelyet legjobban úgy érhetsz el, ha körül veszed magad sikeres vezetőkkel és tanácsot kérsz tőlük, ha éppen szükség van rá. Ezzel együtt a saját képzésedet is megkezdheted és felgyorsíthatod.

8. Legyél türelmes

Legyél türelmes a csapatoddal és önmagaddal is. Meg kell értened, hogy időbe telik, amíg elsajátítod a vezetői képességeid és szintén időbe telik, amíg a csapat elfogad téged, mint fiatal vezető.

9. Alázat mindenek felett

Alázatos vezető az, aki pontosan értékeli és tisztában van az erősségeivel és a gyengeségeivel. Ők azok, akik nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresebbek és kapnak pozitív visszajelzést és elismerést a csapatuktól is.

Ezenkívül arra is figyelned kell, hogy az erős területeket megismerd a csapatodban és időt szánj a fejlesztési lehetőségekre is.

10. Ha személyi változásokra van szükség, tedd meg

Ha a fenti 9 tanács ellenére nehézséget okoz az, hogy tiszteljenek és vezetőként nézzenek rád a munkatársaid, akkor lehetséges, hogy személyi változásoknak jött el az ideje. Az igazi vezetők ugyanis nem fogják elviselni az elutasításokat, ha folyamatos erőfeszítéseket tettek a csapatért és a tisztelet kivívásáért. Egy mérgező munkavállaló az egész csapat érdekeit aláaknázhatja és vezetőként a te dolgod, hogy megállítsd és változásokat eszközölj.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása