4 dolog, amit hagyj ki az önéletrajzodból!

2018. november 21. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-1130154-unsplash.jpgSzámos tanácsot olvashatunk az interneten a jó önéletrajzzal kapcsolatban. A legegyszerűbb tippektől a legösszetettebbig tényleg mindenfélét olvashatunk amikor épp karrierváltáson gondolkozunk vagy épp a karrierünk kezdetén vagyunk. Az önéletrajz hasonlóan viselkedik mint például bármely foci mérkőzés. Nem nyerhetünk az első félidőben, de elveszíthetjük az egész mérkőzést. Hasonlóan a munkakeresésnél, nem nyerhetsz egyből az első kör után, de kieshetsz a folytatásból. Sajnos nem egy meghatározott méretet, sablont stb fogsz olvasni, hiszen erre nincs recept. A lényeg, hogy az önéletrajzod elmesélje a leendő munkáltatódnak - világosan és érthetően - hogy mit tettél le eddig az asztalra és miért kellene, hogy téged alkalmazzanak. Léteznek azonban olyan dolgok, amelyeket javaslok, hogy hagyj ki az önéletrajzodból.

1. Cuki dolgok és felesleges formatervezés

A több nem jobb. A több, csak szimplán több. Az egyszerűség nyer. Ne próbáld meg "kis cuki" dolgokkal és/vagy desginnal feldobni az önéletrajzod, hacsak nem grafikusnak jelentkezel, ahol már az elején meg akarod mutatni a készségeid egy részét. Minden más esetben legyen egyszerű, tiszta és átlátható az önéletrajzod.

2. A célod

Beleértve a határozott és objektív kijelentéseket. Ezek már elavultak. Nem érdekel egyelőre senkit, hogy mit akarsz tenni, azt akarják tudni, hogy mit tettél. Igaz a mondás : a jövőbeli teljesítményed előjelét a múltbéli események alapján tudod igazán megmutatni.

3. Rossz fénykép

Egy régi "bölcsesség" úgy tartja, hogy egyáltalán nem szükséges fénykép, de a mai világban ahol a közösségi oldalaknak is nagy az uralma ez már nem igaz. Az új bölcsesség szerint egy kép kellemes kiegészítése lehet egy önéletrajznak, de fontos, hogy kiváló minőségű, naprakész és a munkakörödnek megfelelő szakmai színvonalat is tükrözze. Vigyázz arra, hogy ne egy 10 évvel ezelőtti képet csatolj illetve figyelj, hogy a kép mérete ne okozzon fennakadást a CV-d továbbításánál.

4. Rossz linkek

A Recruiterek sokszor kapnak olyan önéletrajzot, amely linkeket tartalmaznak, viszont gyakran nem működnek, elavultak. Például a grafikusok vagy hasonló kreatív szakemberek gyakran csatolnak linket is az önéletrajzukhoz, hogy meg tudják mutatni a referenciájukat stb. Természetesen te is csatolhatsz Facebook vagy LinkedIn profil linket, hiszen a legtöbb munkáltató már a közösségi médiákat is használja új emberek felkutatásához.

A végére pedig egy-két plusz és hasznos kiegészítés :

  • A józan ész azt diktálja, hogy minden esetben meggyőződj arról, hogy a közösségi oldalakon nincsen rólad semmilyen - a jelenlegi munkaadód számára - kompromittáló kép. Lehetőleg a képeid 99%-a ne buliban készült kép legyen.
  • A másik hasznos tanács - hiszen egyre több munkáltató kezdi el használni a videós önéletrajzot - hogy ilyen esetben kiváló minőségű, rövid és az adott pozíciónak megfelelő videót küldj, ne egy olyat, amit minden jelentkezésedhez csatolni tudnál.
  • Még egyszer : a több nem jobb. A több általában túl sok. A legjobb módja, hogy kitűnj a tömegből ha a szükségtelen dolgokat elhagyod és a tapasztalataidra összpontosítasz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása