10 tipp, hogy időt szakíts a céljaidra és a szeretteidre is!

2018. november 18. 07:30 - Life Advisor

freestocks-org-229658-unsplash.jpgNézzük szembe a ténnyel. Egy nap 24 órából áll és ez mindenkire egyaránt vonatkozik. Az, hogy hogyan töltjük el ezt a 24 órát kizárólag rajtunk múlik. Akár egy új vállalkozást indítasz vagy akár egy meglévő projektet akarsz új szintre emelni, rengeteg időt, energiát és kötelezettséget igényel, hogy mindez megtörténjen. Azonban a személyes kapcsolataink is ezeket igénylik, hogy boldogan és harmonikusan működjenek. Íme 10 olyan tipp, amely segít megtervezni, hogy az életed minden területén helyt tudj állni anélkül, hogy kimerülnél vagy bűntudatod lenne.

1. Írd le a 3 legfontosabb célod, amelyet az adott évben mindenképpen megszeretnél valósítani!

Ne írj fel 3-nál többet! Ha több, mint 3 fő célod van, akkor könnyedén túlterhelheted magad és rosszul fogod kezelni az időd és az energiád.

2. Készíts két külön listát : személyes célokhoz kapcsolódó tevékenységek / szakmai célokhoz kapcsolódó tevékenységek

Sorolj fel mindent, amit megteszel mindkét listán. Ezáltal átláthatod, hogy mi az, amit már most csinálsz és felmerülhetnek benned új cselekvések is, amelyeket el kell kezdened.

Tegyük fel meg akarsz házasodni és vállalkozást is indítanál.

A személyes oszlopba felsorolhatod hogy a párodnak vacsorát főzöl és/vagy, hogy a kedvesed szeretne veled minőségi időt eltölteni.

A szakmai oszlopba összegyűjtheted például a közösségi eseményeket, a könyvelést, az értékesítési hívásokat, ügyféltalálkozókat stb.

Amikor ezt a két listát egymás mellé teszed, akkor láthatod, hogy túl sok dologgal kellene foglalkoznod, így el kell kezdened delegálni a feladatokat.

3. Nézd végig újra a listákat és állítsd fel a fontossági sorrendet!

Használj hasonló rendszert mint a sürgősségi osztályokon a betegosztályozás során.

1 : Legégetőbb és/vagy halaszthatatlan tevékenység

2 : Fontos, de nem sürgős tevékenység

3 : Tevékenységek, amelyekkel foglalkozni kell, de könnyű őket újra ütemezni

Á : Minden olyan tevékenység, amely átadható, delegálható

Írd a megfelelő számot és/vagy betűt az egyes tevékenységek mögé.

4. Használj naptárat vagy napi tervezőt!

Lehet akár online naptár, akár a megszokott papír alapú is. Ne használj tollat! Jól kell tudnod kezelni az élet gyors változásait és ennek megfelelően is pakolgatnod a dolgaid.

5. Írd be a naptáradba a legelső célod megvalósításához szükséges tevékenységek kezdő és befejező dátumát!

Például, ha a vállalkozásod az értékesítési hívásokra támaszkodik, akkor bizonyára ez lesz az 1 helyen lévő tevékenység, amelynek tényleges időt kell meghatároznod. Miután beütemezted az 1 helyen álló személyes és szakmai tevékenységed, akkor mehetsz tovább a 2. majd pedig a 3. helyen lévő tevékenységekre.

6. Tölts időt a szeretteiddel és ütemezd be ezt az időt az 1 helyre!

Ha nem írtad be a naptáradba, akkor ez egy intő jel. Amit nem írtál le, az nem létezik. Tervezd tehát meg a napod például úgy, hogy a munkával végezz este 6-ig, utána minden alkalommal a szeretteiddel töltesz időt. Használd ki ezt az időt okosan!

7. Kommunikálj!

Hagyd, hogy a kollégáid,ügyfeleid, ismerőseid, családod tudjon arról, hogy mit akarsz elérni és hogy mindenki számára elérhető próbálsz lenni, beleértve önmagadat is. Légy őszinte és koncentrálj a céljaidra. Lesznek olyan időpontok, találkozók, amelyeket meg kell változtatnod, újra kell tervezned. Magyarázd el minden résztvevőnek hogy miért van erre szükség és ne próbáld meg kerülni a forró kását.

8. Légy rugalmas!

Az élet folyamatosan mozog, változik, növekszik. Elakadások is történnek. Ne ütemezd be minden idődet olyan szorosan, hogy megszállottá válj a beosztásodhoz. A szabadság mindig ott van a kezedben, dolgozz és végezd el a feladataid okosan.

9. Merj segítséget kérni!

Ha a céljaid elég nagyok, akkor szükséged lesz arra, hogy egy csomó felesleges tevékenységet abbahagyj az életedben. Továbbá előfordulhat, hogy egyszerűen nem lesz sok szabadidőd. Folyamatosan nézz magadba és vizsgáld meg, hogy a megfelelő úton haladsz-e a céljaid elérésének érdekében. Nem kell feladnod azért, mert nehéz, de időről-időre szükség lesz arra, hogy megvizsgáld mit lehetne/kellene másképp csinálni önmagadért és a céljaidért.

10. Pozitív elmével és nyitott szemmel élj!

Mindent megfogsz tudni tenni, de talán nem egyszerre. Ha képes vagy priorizálni, akkor egy tevékenységet végig vihetsz teljes összpontosítással, amely nagyobb eredményt hoz, mintha kapkodnál.

Ne feledd, ez nem a tökéletességről szól. Fókuszálj a céltudatosságra, a haladásodra és teremts új lehetőségeket.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása