5 dolog, amit meg kell tenned év végéig, hogy pénzügyileg tudatosan élhess

2018. november 13. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-741658-unsplash.jpgPénzügyileg tudatosan élni. A fogyás vagy még inkább a tökéletes alak elérése után az egyik leggyakoribb újévi fogadalom. Mindenki az ünnepek után kap észbe, hogy márpedig jövőre jobban kell csinálnia a pénzügyek szervezését. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy már december közepére készen kellene állnod arra, hogy a pénzügyi fejlődésedre összpontosíts? Íme 5 olyan dolog, amit még év végéig meg kell tenned, ha tényleg elszánt vagy.

Decemberben szinte megállás nélkül szórjuk a pénzt. Mindenki gondolata a karácsony körül forog, ami magával hozza az ajándék vásárlás, a karácsonyi vacsorát, a díszeket, hangulati elemeket, utazást stb. Hamarosan kezdődik majd az adventi időszak is, amikor mindenhol azt halljuk majd, hogy a plázák zsúfolásig teltek. Ami azt is jelenti természetesen, hogy rendkívül nagy mennyiségben vásárolunk, költekezünk.

Aztán persze megfordul a fejünkben, hogy mindjárt itt egy új év, új lehetőségek például arra is, hogy pénzügyileg sokkal tudatosabban éljünk és pozitív változásokat érjünk el. Nézzük mit kell megtenned még év végéig, hogy mindez sikerüljön is.

1. Győződj meg róla, hogy idén is elegendő figyelmet fordítottál a nyugdíjas éveidre!

Hidd el nem egy légből kapott mende-monda, hogy a nyugdíjas évekre bizony minél hamarabb érdemes felkészülni. Rengeteg munkahely biztosítja cafeteria kertén belül a magánnyugdíj pénztári hozzájárulást. Tudom - én is hallottam - hogy ez a cafeteria elem is megszűnik 2019-től, ezért még inkább fontos, hogy megtervezd, hogyan tudod ezt a megtakarításod a következő évben is folytatni.

Ha pedig még egyáltalán nem gondolkodtál ilyesmin, akkor bizony a tervezésnek kell sürgősen nekiállnod és megválaszolni magadnak azt a kérdést, hogy hogyan fogsz 2019-től a nyugdíjas éveidre készülni, értelemszerűen, ami a pénzügyeket és megtakarításokat illeti.

2. Ellenőrizd a befektetéseid!

Ha pénzügyileg eddig is figyeltél a dolgaidra akkor bizonyára rendelkezel különböző befektetésekkel. Itt az ideje, hogy átnézd ezeknek a befektetéseknek a hasznát és ha szükséges és lehetőséged is van rá, akkor változásokat eszközölj bennük. Ha van például meglévő befektetésed vagy bármilyen lekötött pénzed, akkor érdeklődj a bankfiókodnál a lehetséges változtatásokról, hiszen könnyen előfordulhat, hogy van sokkal jobb lehetőség, csak nyilván "elfelejtettek szólni" róla.

3. A céljaidat támogató számla, hogy áll?

Remélem nem az a válaszod, hogy sehogy, vagy hogy egy helybe. :) Ha mégis, akkor ideje elgondolkoznod, hiszen sosem hátrány pénzügyi háttér a céljaid megvalósításához. Ez lehet akár a gyermeked egyetemi alapja is, amit folyamatosan gyarapítanod kell a lehetőségeidhez mérten, de lehet saját tervező számla is, amely több bankfióknál is elérhető és nem kerül plusz költségbe. (Nem reklámozhatom, de a kék-fehér banknál például tuti,hogy semmibe nem kerül. Személyes tapasztalat.)

4. Kövesd a bevételeid és a kiadásaid!

Erre ma már a legkülönbözőbb online (Házi kassza - ingyenes) és offline módszerek is rendelkezésre állnak. Őszintén szólva, remek dolog havonta visszanézni, hogy mire költesz a legtöbbet, legkevesebbet és melyek azok a kiadásaid, amelyekből akár le is faraghatnál többé kevésbé. A bevételeidet pedig szintén érdemes tisztán látni és a havonta mindenki számára elérhető bérpapírt rendszeresen figyelni és ellenőrizni, mert bármennyire is tisztességes minden cég előfordulhat, hogy hopp az év végi bónusz valahogy lemaradt az utalásnál, vagy nem minden túlórát fizettek ki, vagy több napot számoltak táppénznek, mint kellett volna stb.

5. Értékeld az életed!

Hűűű, most aztán igazán mélyre ásunk. :) Annak biztosítása, hogy az elmúlt és az elkövetkező évet értékeljük illetve tervezzük bizony kemény önfejlesztő munkával is jár. Költözésen gondolkodsz? Lakást vásárolsz? Felújítasz? Munkahelyet váltasz? Megkéred a párod kezét? Ezek bizony mind kőkemény életmódbeli változások is, amelyek befolyásolhatják a pénzügyi helyzeted. Gondolkodj el ezeken és gazdálkodj okosan!

Alapjába véve, ha úgy gondolod, hogy a jelenlegi helyzeted túl bonyolult ahhoz, hogy kezelni tudd a saját pénzügyeid, akkor érdemes pénzügyi tanácsadóhoz fordulnod. Joggal gondolod azt, hogy "Á, nekem arra nincs pénzem, vagy nekem nem érné meg." Röhej, de anno én is a legnagyobb pénzügyi krakk közepén fordultam pénzügyi tanácsadóhoz, aki képes volt objektíven látni a helyzetem és hatékony segítséget nyújtani. Sokba került? Akkor lehet, hogy plusz kiadásként fájt, ma már viszont egy igazán hasznos és megtérülő befektetésnek látom azt a 3-szor 1,5 órás tanácsadást.

Talán a tanácsadóval való közös munkád szintén helyet kaphat az újévi fogadalmaid között. Addig is élvezd ki az ünnepeket, csak ne költs túl sok pénzt.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása