Íme, hogyan fejlesztheted a nonverbális kommunikációd!

2018. július 26. 07:30 - Life Advisor

beard-2345810_640.jpgA nonverbális - azaz nem beszéd általi - kommunikációhoz nem léteznek trükkök.Nem azért jönnek létre sikeres együttműködések, mert a tárgyalások során jól pózoltunk. A nők nem azért házasodnak, mert a férfinak magabiztos a testtartása. A férfiak nem félnek más férfiak férfias járásától. Ebben a cikkben nem fogok tippeket és trükköket adni. Ez a cikk segíteni fog a nonverbális kommunikáció azonosításában, irányításában valós példák és tanácsok segítségével. A célom segíteni, hogy a kimondott szavaid és a tested kifejezései összhangban legyenek egymással.

A nem szándékos nonverbális kommunikáció klasszikus példája : a flegma fej!

Hallottál már a szabad fordításban "flegmaszukafej" jelenségről? A Resting Bitch Face az, amikor az illető arca alapjáraton az ítélkezést és az undort egyszerre jeleníteni meg. Kristen Stewart (a lenti képen)színésznő is azt vallja magáról, hogy ilyen arccal rendelkezik :

kristen_stewart.JPG

Ellentétben a sztereotípiákkal az ilyen emberek valójában akár kedves személyiséggel is rendelkezhetnek. A legtöbbször ugyanis egy gyorsan elmúló arckifejezésről van szó, de tény, hogy igenis van olyan, akinek alapjáraton ilyen az arca.

Paradoxon a testbeszédben

Ez a cikk tehát segít megérteni a nonverbális kommunikáció különböző típusait, így képes leszel változtatni rajta - ha szükséges - annak érdekében, hogy a verbális kommunikációd is javuljon. Néha azonban,ha a szavaiddal hazudsz is ugyan, de a nonverbális kommunikációd az igazat mondja. Na és itt a paradox jelenség. Ha szándékodban áll hazudni a szavaiddal, akkor meg kell tanulnod és ellenőrizned kell a nonverbális kommunikációd, hogy a tested és a szavaid is hazudjanak. Habár, van olyan helyzet, amikor a testedből kiindulva úgy tűnik, mintha hazudnál, pedig valójában nem. Ez egy típusa a nonverbális kommunikációnak, amit meg kell próbálnod megérteni és irányítani.

A testbeszédet olvasni nem ugyanaz, mint ellenőrizni a saját testbeszédünket!

Nagyon sok cikk született már a testbeszéddel kapcsolatban. Én például 7 olyan módszert mutattam be, amivel úgy olvashatod a testbeszédet, mint egy profi!>>>

A saját testbeszédünket ellenőrizni nem tudjuk ugyanazzal a technikával, mint amikor olvassuk a testbeszédet. Vegyük például azt a szóbeszédet, miszerint ha az illetőnek gyenge a kézfogása, önbizalom hiányos, nem bízik se magában, se senki másban és céltalanul tengődik a világban.

Ez viszont nem minden esetben igaz, hiszen a gyenge kézfogás lehet amiatt, mert :

  • az illető beteg, vagy problémája van a kezével
  • kevésbé akar fenyegető képet nyújtani magáról
  • próbálja megóvni a kezét, mert a mindennapokban szüksége van rá a munkájához
  • korábban elvolt törve a keze  stb.stb

Hatalmas különbség van tehát olvasni a nonverbális kommunikációt vagy épp megvalósítani azt.

Tekintettel a saját testbeszédedre, ha magabiztos személy vagy, akkor fontolj meg a feszesebb (nem túl határozott) kézfogást, hogy megbizonyosodj róla, hogy a tested együtt harmonizál a magabiztosságoddal, önbizalmaddal.

Figyelj a testbeszédre, amikor az érzelmek hatása alatt vagy!

Bill Clinton állítólag videóra rögzítette a saját testbeszédét, hogy tanulmányozza azt. Ez alapján Clinton a nonverbális kommunikáció királya lehetett, úgyhogy fontold meg, hogy te is felveszed a saját testbeszéded.

Az egyik dolog, amit Clinton észrevett, hogy fiatalabb korában egy kicsit lehúzta az állát beszéd közben, ami arra engedett következtetni, hogy az illető nem vállalja magát, fenyegetve érzi magát, vagy úgy érzi, sebezhető. Nézd csak meg az alábbi képet. Az álla teljesen lefelé van szegezve, a feje szintén lefelé billen a képen. Majdnem olyan, mintha egy láthatatlan ellenségtől védené magát.

bill-clinton-chin-inwards.jpg

A felnőtt Bill Clintonról azonban nehéz lesz olyan képet találnod, amin még a fenti nonverbális kommunikációt használja. Sőt, épp ellenkezőleg, itt például már azt sugallja a világnak, hogy bízik az emberekben, céltudatos, önbizalommal teli :

bill-clinton-with-chin-out.jpg

Na jó,azért mégis csak sikerült egy ilyen képet találni, mégpedig, amikor kiderült, hogy Monica Lewinsky, Clinton szeretője. Ezen a képen szintén a sebezhetősége látszik, illetve a gyerekkori arca köszönt vissza újra.

bill-clinton-trying-to-look-vulnerable.jpg

Készítsd magadról felvételt, hogy megismerd a nonverbális kommunikációd!

Ahogy említettem a nonverbális kommunikáció olvasása nagyon eltér a saját nonverbális kommunikációnk használatától, azonosításától, megváltoztatásától. Azonban nézzük meg példákon keresztül, hogy mit sugallnak a nonverbális kommunikáció jelei. Azért mondom, hogy sugallnak, mert a nonverbális kommunikáció csak utal az érzésekre és a gondolatokra, de nem bizonyít semmit.

american-cops.jpg

A bal oldalon lévő férfinek a keze a csípőjén van, ami azt sugallja, hogy az illető tekintélyt parancsol vagy esetleg dühös. A brit rendőrség tipikusan felemeli a kezét, amikor idegesek, az amerikai rendőrség pedig csípőre teszi a kezét ugyanebben a helyzetben.

man-protecting-himself.jpg

A sárga pólós férfi csípőre tett kézzel azt sugallja, hogy dühös vagy nagyon ki akar fejezni valamit. Az interjút készítő személy pedig, fenyegetve érzi magát, ezért a kissé hátra húzott váll és a zsebre tett kéz, amivel egyébként megnyugtatni próbálja magát. Nyilvánvaló,hogy a testbeszédüket olvassuk és lehet, hogy tévedünk.

Hasonlítsd össze a fenti képet az alábbival :

small-male-reporter.jpg

A riporter sokkal közelebb áll az interjú alanyhoz és egyáltalán nem tűnik úgy, mintha bárkit fenyegetni akarna. A riporter egyébként valószínűleg fél az interjú alanytól, de a testbeszéde és a nonverbális kommunikációja ezt nem mutatja meg.

Ha valaha is találkoztál kínai emberrel, akkor megfigyelhetted, hogy nagyon kicsi személyes határral rendelkeznek, más szóval nagyon közel állnak egymáshoz, amikor beszélgetnek. Valahogy így :

chinese-people-standing-close-1.jpg

Nézzük meg ezzel szemben a nyugati embereket. Sokkal nagyobb térre van szükségük, hogy kommunikálni tudjanak :

two-men-talking.jpg

Milyen szerepe van a személyes térhatároknak a nonverbális kommunikációban?

Mind a személyes határaid, mind pedig az ezekhez kapcsolódó reakcióid, nagy nonverbális kommunikációt tesznek lehetővé. Lépj közel egy idegenhez és kényelmetlenül fogod érezni magad. Lépj túl hátra, és a másik ember elutasítottnak fogja érezni magát. A nonverbális kommunikáció tehát ugyanúgy cselekvés, mint reakció.

Az önmegfigyelés és az önkritika a kulcs!

Az önkép, amellyel most rendelkezel, nem az az önkép, amelyet tervezel. Az önértékelés, az önmegfigyelés és az önkritika kulcsfontosságú, ehhez pedig a videók,fotók készítése jó kiindulópont lehet. Próbálgatás és a hibák javítása segíthet megvizsgálni és megfigyelni a nonverbális kommunikációban bekövetkezett változásokat és hatásait az életedre.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

komment
süti beállítások módosítása