Hogyan tudja napi 5 perc megváltoztatni az életed?

2018. július 18. 07:30 - Life Advisor

hourglass-620397_640.jpgHa azt vesszük, akkor a Facebookon görgetve hamar elrepül fél óra is, és utána továbbra is csak görgetsz. Egy hosszú, fárasztó nap után a kanapén fekve 5 perc túl rövid lesz a kikapcsolódáshoz. Ha belefeledkezel a munkádba vagy egy jó könyvbe, akkor 5 perc szintén hamar elröppen. Azonban sok dolog van, amit 5 perc alatt megtehetsz és ami megváltoztathatja az életed. Rengeteg időt veszíthetsz el azzal, ha több időért küzdesz. Határozottan értékesebb, ha olyan emberrel töltöd az időd, akit szeretsz, vagy valami olyat csinálsz, ami számodra fontos. Hidd el, hogy már napi 5 perc segíthet a céljaid elérésében és az életed megváltoztatásában.

Ha már megfordult a fejedben, hogy belekezdj valamibe, de úgy érzed, hogy az mégsem lenne jó, legyen szó nyelvtanulásról, új hobbiról, vagy akár új üzletről, kezdj csak napi 5 perccel.

Lehet, hogy nem sok minden fér bele ebbe az 5 percbe, de nem is feltétlenül kell hatalmas feladatokra gondolnod. Valójában az egészen apró dolgok is képesek, olyan változásokat eszközölni az életedbe, amitől hihetetlenül jól érezheted magad.

Vegyük például a nyelvtanulást. Egy új szót elolvasni, megérteni és megtanulni kevesebb, mint 3 percet vesz igénybe. Egy új weboldal szerkesztőre történő regisztráció szintén kevesebb, mint 5 perc. Megfogod látni, hogy ennyi idő alatt, össze tudsz gyűjteni sok olyan kis feladatot, amelyek majd mérföldkőként jelennek meg az életedben.

A kulcs, hogy megszüntessük az ellenállást és cselekedjünk!

Könnyű azt gondolnunk, hogy simán tudunk szakítani 5 percet, amíg nem próbáljuk ténylegesen megtenni. 30 percet is elvesztegethetünk azzal, hogy megtaláljuk, mikor lesz alkalmunk 5 percre valami mást csinálnunk és mikor engedi meg a környezetünk, hogy kiszakadjunk 5 percre.

Ha te is olyan ember vagy, aki valamilyen változást próbál eszközölni az életében, akkor bizonyára veled is előfordult már, hogy ellenállásba ütköztél. Amikor el akarsz kezdeni valamit, mindig van valami zavar, kifogás és indok a "miért nem-re" az elején. Ez azért van, mert az első lépés megtétele a legnehezebb. És azért is, mert nehéz megtörni a lendületet és a szokásokat, ha nem cselekszünk.

Csakúgy, mint amikor valaki elhatározza, hogy hosszú szünet után ismételten elkezd futni. Sokkal kényelmesebbnek tűnik a kanapén heverészni, közben a tévét nézni, mint elhagyni az ágyat, felvenni a cipőt, kilépni az ajtón és elindulni futni, amely legtöbbször kemény munkába kerül.

Ennek ellenére, bizonyára azt is tapasztaltad, hogy ha már megtetted az első lépést, a második, harmadik és az összes többi, már kezelhetővé és sokkal könnyebbé válik, az idő és a gyakorlás segítségével. Ha elég hosszú ideig gyakorolsz, akkor ezek a cselekvések hosszú távon szokásokká válnak.

Hogyan győzd le a benned lévő ellenállást?

Az ellenállás leküzdésének egyik módja, hogy ne hagyd magad megállítani, ne gondold túl a dolgokat. Tartsd meg a cselekvés ütemét és ne engedd meg, hogy lassulj és hogy elgondolkozhass azon, hogy csinálod-e vagy sem. Ha például újra neki szeretnél állni sportolni, dönthetsz úgy, hogy rögtön a munka vagy suli után az edzőterembe mész és nem haza. A folyamatos cselekvés lehetővé teszi a kényelmes átmenetet, egyik dologból a másikba anélkül, hogy döntened kellene, gondolkodnod kellene és mindez veszélybe sodorná a fejlődésed.

A cselekvés ugyanilyen fontos. Cselekvés és tettek nélkül nincs változás, nem fogsz egyről a kettőre jutni. Ha van egy célod és tényleg eredményeket akarsz elérni, akkor tegyél lépéseket érte. Nem számít, mennyire apró lépésről van szó, hiszen máris elindulsz a célod felé és máris távolabb vagy attól, ahol korábban voltál.

Hol találok 5 percet a zsúfolt mindennapokban?

Ha tömegközlekedéssel utazol a munkahelyedre, akkor biztos, hogy találsz magadnak 5 percet, ahelyett, hogy a Facebookot görgetnéd.

A másik lehetőség, a lefekvés előtti 5 perc, amelyet könnyedén megtakaríthatsz, mielőtt aludni mész.

Vagy ugyanilyen megfontolásból, mi lenne, ha 5 perccel korábban kelnél fel, hogy azt tedd, amit akarsz?

Könnyen szerezhetünk tehát 5 percet, de ami fontosabb, hogy mennyi mindent szeretnénk ebben az 5 percben megtenni. Sőt, tovább megyek, tudnod kell, hogy miért szeretnéd elérni a kitűzött célod.

Ha úgy találod, hogy még mindig nehézkes az elindulás, vagy épp a motiváció komoly hiánya lép fel, akkor jobb ötlet lenne megvizsgálnod, hogy miért akarod azt a bizonyos célt elérni.

Ha őszinte és világos célokkal és miértekkel rendelkezel, akkor mélyen belül tudni fogod, hogy meg kell tenned a szükséges lépéseket, hogy eljuss a célig.

Ha viszont, másoktól való elvárások miatt csinálnád, vagy azért, hogy megfelelj bizonyos normáknak, akkor valóban nem tart sokáig a motiváció. Ha nem olyasmiről van szó, amit magadnak szeretnél, akkor semmiféle jutalom nem lesz képes motiválni téged arra, hogy lépéseket tegyél. Értsd meg, hogy miért akarod elérni a célod vagy azt a bizonyos dolgot az életben.

Ha ez megvan, akkor ideje elkezdeni cselekedni, legalább napi 5 percet. El kell hinned, hogy eltudod érni, amit akarsz, ha elhatároztad.

Ha elég hosszú időn keresztül képes vagy legalább napi 5 percet a céljaidnak szentelni, akkor nem meglepő módon ez szokássá válik.

Komolyan szeretnéd kihagyni a lehetőséget, hogy valami nagyobbat és jobbat érj el az életedben, csak azért, mert nem vagy képes magadnak adni 5 percet naponta? Én ezt nem vállalnám.

Dolgok, amelyeket ma tehetsz:

  • Nézd át, hogy hol tudsz magadnak szerezni 5 percet.
  • Szedd össze a legkisebb cselekvési tervet, amit ma és holnap megtehetsz.
  • Ígérd meg magadnak, hogy cselekedni fogsz ma és holnap is.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása