A tökéletlen tökéletesség!

2018. május 15. 07:30 - Life Advisor

head-196541_640.jpgA tökéletesség számomra mindig pozitív jelentésű volt, hiszen mi is lehetne jobb a tökéletesnél? Nem tudok megemlíteni egy olyan helyzetet sem, ahol a tökéletesség ne lenne hasznos. Valójában azonban a tökéletesség képes meggátolni minket abban, hogy megosszuk a világgal azokat az általunk létrehozott dolgokat, amelyek túlszárnyalnak a tökéletességen. Számodra is pozitív csengése van a tökéletességnek? Itt az ideje,hogy elengedd. Megmutatom neked, hogy milyen előnyei vannak, ha képes vagy elengedni a tökéletességhez való ragaszkodásod és megteremteni az életedben a szabadságot és függetlenséget.

Minden találmány, termék, eszköz, amelyet ma tökéletesnek tekintünk, nem tökéletesként született. Gondoljunk csak az első Iphonra,az első Space X rakétára vagy az első elektromos autóra. Kezdetben nem voltak tökéletesek, mégis a mai napig szeretjük őket. Az emberek még mindig vásárolnak és vagy fektetnek ilyen eszközökbe. Nem beszélve arról, hogy ha összehasonlítod a legelső Iphonet a legutoljára kiadott modellel, láthatod, hogy mennyit fejlődött a technológia és vele együtt az Iphone is. Mindezen fejlődés pedig rengeteg munkába került.

Természetesen a fejlődés eléréséhez folyamatosan figyelembe vették a visszajelzéseket és keresték, hogy hogyan lehetne ennél is jobbat alkotni. Az első Space X fejlesztéséből levont tanulságokat képesek voltak alkalmazni és most 2018-ban már egy Tesla Roadster kering az űrben. Ha a Space X mérnökei azon aggódtak volna, hogy rögtön első körben tökéletes legyen, akkor még mindig a Falcon 1 rakétán dolgoznának.

Mi is tehát a probléma a tökéletességgel? Megakadályoz téged abban, hogy megvalósíts olyan dolgot, amit valójában elérhetnél. Megakadályoz abban, hogy megoszd a világgal az ötleteid, a munkád, így pedig sosem részesülhetsz a javuláshoz szükséges visszajelzésekből. Ez pedig azt jelenti, hogy a világ nem fog hasznot húzni azon csodálatos dolgokból, amelyekre képes vagy.

Nézzünk 5 tippet, amely segít kiszabadulni a tökéletesség hajszolásából.

  1. Semmi sem született tökéletesnek!
    Valószínűleg az első kísérleted, neked sem lesz tökéletes. A tökéletességhez szükséges ismeretek és készségek elsajátítása időbe telik. Ez azonban nem szabad, hogy akadályozzon, hiszen pont az lenne a lényeg, hogy bátorítson és folyamatos fejlesztésre sarkalljon. A cél az, hogy valami olyat hozz létre, ami hasznos az embereknek és folyamatosan fejlesztheted, hogy még jobb legyen.

  2. Ne hanyagold el a visszajelzéseket!
    Sokszor fordul elő, hogy azt hisszük, hogy az ötletünk hülyeség. Semelyik ötlet vagy vélemény nem hülyeség. Minden ötlet elkezdődött valahol. Sőt a legnagyobb ötleteket erőteljesen kritizálták és pont ezekből fejlődtek olyan ötletek, amelyek a javulást eredményezték. Ha visszatartod a terméked és/vagy az ötleteid, addig amíg az nem lesz tökéletes, azzal csak azt garantálod, hogy ez az idő sosem jön el.
    A visszajelzések pedig szintén fontosak. Még ha úgy is tűnik, hogy az ötleted tökéletes egy másik személy új perspektívát nyújthat neked, amellyel jobbá teheted és fejlesztheted az ötleted.Sokszor pedig pont ez a kritika az, ami óriási motivációt nyújt. Ted Turner - a CNN alapítója - például azt nyilatkozta, hogy amikor először beszélt a CNN létrehozásának ötletéről, az emberek kinevették, de ő tudta, hogy sikeres lesz.

  3. A tökéletesség valójában félelem!
    A tökéletesség mögött meghúzódó nagy igazság az, hogy a félelem egyik formájáról beszélünk. A legtöbbször ugyanis arra tudunk csak gondolni, hogy nem fog sikerülni az ötletünk. Ha félsz, akkor felmerül benned a gondolat, hogy hogyan tudnád elkerülni a bukást, ami viszont egy kevésbé tökéletes ötletet eredményez. Ha rájössz, hogy a kritika a legrosszabb dolog, ami történhet, akkor az is megvilágosodik számodra, hogy pont a kritika az, ami segít az ötleteid jobbá tételében.

  4. A hiba valójában lehetőség
    Nézz már bármely üzletembert. Láthatod, hogy a karrier hibák nélkül egyenlők a nullával. Steve Jobs majdnem minden ötlete meghiúsult 1997 előtt, amíg nem tért vissza az Applehoz. Elon Musknak több hibája volt, mint egy embernek egy egész életen keresztül. Ez a két úttörő azonban soha nem adta fel. A kudarcok ellenére erőt merítettek és tovább mentek. Az élet 90% kudarc, 10% siker. Ami számít, az pedig az említett 10%. A 90% pedig szükséges, hogy elérhessük azt a 10%-ot. Tehát fogadd el az összes kudarcot a siker érdekében.

  5. Az élet nem tökéletes
    Nem vagyunk tökéletesek és nem tökéletesen fogunk meghalni. A tökéletesség valójában egy mítosz. Amikor egy ember valamit tökéletesnek talál, biztos lesz olyan, aki nem ért vele egyet. Ez pedig így van rendjén. Az élet a sikerekről és a kudarcokról szól. Ezek által tudunk fejlődni és jobb emberré válni. Élünk,hibákat követünk el, kijavítjuk őket és tanulunk belőlük. Azt,hogy nem vagyunk tökéletesek szintén el kell fogadnunk. Pontosan ez a "tökéletlenség" tesz minket érdekessé és egyedivé.

Ha úgy érzed, hogy a tökéletességet nehéz elérni, akkor megnyugtatlak, nem vagy egyedül. Senki és semmi nem tökéletes. Fogadd el a felmerülő ötleteid és igyekezz a legjobbat kihozni belőlük. Összpontosíts az útra, ahelyett, hogy a tökéletes végcélt helyeznéd a középpontba.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

komment
süti beállítások módosítása