A boldog és egészséges kapcsolat 9 összetevője!

2018. május 11. 07:30 - Life Advisor

romance-1934204_640.jpgCoachként számtalanszor beszélgetek olyan párokkal, akiknek problémáik vannak. Jelentős problémákról beszélünk, hiszen segítséget kértek. Az én feladatom legtöbbször az, hogy segítsek eldönteni, hogy közösen vagy külön-külön kellene folytatniuk, ami bizony sokszor nem könnyű. Néha úgy gondolom, hogy a szeretet és a kommunikáció nem elég ahhoz, hogy együtt maradhassanak. Ez a cikk segít megérteni, hogy mi kell ahhoz, hogy együtt maradj a pároddal, azaz, hogy mi minden szükséges a boldog és egészséges párkapcsolat létrehozásához és fenntartásához.

  1. Térj vissza a megfelelő kommunikációra!
    Nincs kapcsolat (se romantikus, se semmilyen más) konfliktusok nélkül. Ami a kapcsolatot azonban visszaállítja a megfelelő szintre, az a megfelelő kommunikáció. De milyen is a jó kommunikáció?
    Elővigyázatos,átgondolt,következetes és őszinte. Ha mindez megvan, akkor nincs okod aggódni.

  2. Kezd a bizalommal!
    Minden kapcsolatnak szüksége van egy erős alapra, azaz bizalomra. Érvelhetnék,hogy miért, de inkább gondolj csak bele, milyen lenne egy kapcsolat bizalom nélkül. A bizalomhiány ugyanis sokszor gonosz ciklusokat eredményez. Titokzatosság üti fel a fejét és a kapcsolatban megjelenik a gyanakvás és a rengeteg gyanú, amelyek nagyrésze alaptalan. Összességében a bizalom kiépítése a legnehezebb dolog, de nem szabad elhagyni.

  3. Határozd meg az alapértékeket!
    Legyél tisztában azzal, hogy mi az, amit nem tudsz elviselni a párodtól. A legtöbb kapcsolatban léteznek egészséges nézeteltérések, de minden embernek van egy határ, amit még eltud nézni. Ennek ellenére ne feledd, hogy minden nézeteltérésnek van előnye is, ha hajlandóak vagyunk meghallgatni egymást, magunkat is meglephetjük,hogy micsoda kompromisszumokra lehetünk képesek.

  4. Használd az intimitást!
    Habár az intimitás sokszor a szexben jelenik meg, pszichológiai szempontokból is kiemelt jelentősége van. Ilyen értelemben úgyis mondhatnánk, hogy úgy tudtok kommunikálni, hogy félszavakból vagy szavak nélkül is tökéletesen értitek a másikat. Visszatérve az intimitás egyik alcsoportjába tartozik a szex, amely szintén az egészséges és boldog kapcsolat összetevője.

  5. Növeld a sebezhetőséged!
    Az egyik dédelgetett dolog egy szoros kapcsolatban az, hogy olyan dolgokat is megoszthassunk a másikkal, amit senki mással nem mernénk megbeszélni. Egyszerűen képes vagy megismertetni a saját életed minden apró és nagyobb történését. Ez kétirányú utca. Neked és a párodnak is képesnek kell lenni arra, hogy nyitottak legyetek és elfogadjátok,ápoljátok és tiszteljétek a másik nyitottságát.

  6. Beszéljetek a jövőről!
    A közös múlt felelevenítése nem viszi a kapcsolatot előre, azonban a közös jövő tervezése annál inkább. Legyen szó a családról,pénzügyekről, karrierről, utazásokról. Természetesen ezen mindegyike valahol összefonódik, de fontos megértened a partnered meglátásait mindezek dolgok tekintetében.

  7. Keresd meg az egyensúlyt a függőség és a függetlenség között!
    Nagyon fontos,hogy számíthassatok egymásra egy kapcsolatban, azonban nem szabad,hogy függőség alakuljon ki, azaz, hogy egymás nélkül ne legyetek képesek a saját lábatokon megállni, boldogulni az életben vagy akár egymás nélkül élni az életet. Röviden és tömören, a kapcsolat minden tagja köteles fenntartani az egyensúlyt a túlzott függőség és függetlenség között.

  8. Vond be a családod,barátaid!
    Egy boldog kapcsolatban sokszor megfeledkeznek róla, hiszen egy kapcsolat kezdete nem jár a családdal és a barátokkal. Két ember egymással ismerkedik és kialakít egy remélhetőleg erős kapcsolatot. De akkor jön a következő lépés, amikor ez a személy találkozik az életük többi fontos emberével. Természetesen minél jobban illeszkedik a párunk a családi és baráti körbe annál jobb, ez csak akkor sül el a visszájára, ha ez nem sikerül és sem a családunk,se a barátaink nem tudja elfogadni a párunkat. A család és barátok részéről fontos lenne a tisztelet és a tolerancia, hiszen a te életedbe úgysem szólhatnak bele.

  9. Folytasd az elkötelezettséget!
    A legtöbb kapcsolat elején erre még nincs szükség, hiszen a rózsaszín köd, mindent tökéletesre varázsol. Azonban rengeteg olyan párt látok, akiknél hiányzik egy kulcsfontosságú összetevő az egymás iránti elkötelezettség.  Mindez azt jelenti,hogy a nehéz időkben is együtt vagyunk. A sikeres és hosszú távú kapcsolatok számos ilyen időszakot eredményeznek.

Remélem, hogy minden elemet felismersz a jelenlegi kapcsolatodban. A probléma ott kezdődik,ha vagy te vagy a partnered ezeket viszont nem hajlandó felismerni. Ha a listából bármely összetevővel problémád van, térj vissza az 1-es ponthoz, azaz használd a kommunikációt,hogy visszatérj a helyes útra.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

komment
süti beállítások módosítása