17 tipp az önbizalom és az önbecsülés felépítésére!

2018. május 06. 07:30 - Life Advisor

rage-1564031_640.jpgHa úgy érzed, hogy negatív önbecsülésben szenvedsz, számos egyszerű dolog van, amit tehetsz, hogy meggyógyítsd magad, és ennek segítségével remélhetőleg kitörhetsz a lefelé tartó spirálból. Lehet, hogy máris alkalmazod ezeket a dolgokat, és természetesen nem kell mindet elvégezned,csak azokat, amelyek a legközelebb állnak hozzád.

Az alacsony önbecsülés mélyen gyökerező probléma lehet, amely akár traumás gyermekkori tapasztalatokból is eredhet. Ilyen például az érzelmi és fizikai bántalmazás, az elhagyottság érzés. Később azonban a negatív önbecsülés káros hatással lehet az egészségedre, negatívan hat a különböző élethelyzeteidben valamint olyan érzést ad számodra, mintha soha nem lenne nálad az irányítás az életeddel kapcsolatban.

Az alacsony önbecsülés szoros összefüggésben van a mentális zavarok és mentális szorongással is. Bizonyos esetekben az önbecsülés hiánya, a mentális rendellenesség - például a depresszió - egyik legfontosabb jellemzője.

Akinek nincs rendben valami az önbecsülésével, általában ellenséges helyként látják a világot, magukat pedig áldozatnak tekintik. Ennek eredményeképpen vonakodnak attól,hogy kifejezzék és érvényesítsék magukat az életben, tapasztalatokat és lehetőségeket hagynak ki és nem érzik magukat készen soha, hogy változtassanak. Pontosan ez a magatartás húzza be őket - a már említett - lefelé tartó spirálba. Mi azonban most nézzük meg az a 17 tippet, amely segít önbizalmat és önbecsülést építeni.

  1. Készíts két listát : az egyiken szerepeljenek az erősségeid, a másikon a már elért sikereid!
    Lehetséges,hogy szükséged lesz egy támogató barát,családtag segítségére,hogy elkészítsd ezt a listát, hiszen az alacsony önbecsülésű emberek nem képesek objektíven látni saját magukat.Tarts ezt a két listát mindig a szemed előtt, sőt kezd minden reggeled azzal,hogy átolvasod őket.

  2. Gondolj magadra pozitívan!
    Emlékeztesd magad arra, hogy a problémák, nehézségek ellenére egyedülálló, különleges és csodálatos ember vagy. Ezt a legjobb - és az egód-nak is segítség - ha a tükör előtt a saját szemedbe mondod magadnak minden egyes nap.

  3. Fordíts figyelmet a személyes higiéniádra!
    Zuhanyozz, mosd meg és fésüld ki a hajad, tartsd renden a körmeid, öltözz fel csinosan minden nap és így tovább.

  4. Olyan ruhát viselj,amiben jól érzed magad!
    Ha már az előbb szóba került az öltözködés, szintén fontos,hogy olyan ruhákat válasz, amiben jól is érzed magad. Sokkal jobb egy szép,vasalt ruhát hordani, mint egy olyat, amit éppen visszahalásztál a szennyesből. Emellett figyelj a színekre, hiszen ezek is hatással lehetnek a hangulatodra.

  5. Élvezd a finom és egészséges ételeket!
    Tarts kiegyensúlyozott étrendet, amely nemcsak az önbecsülésed, de az egészségedet is javítani fogja.Akkor is készíts különleges és speciális ételeket,ha egyedül élsz és csak magadra főzöl. Rendezz magadnak otthon gyertyafényes és nyugodt vacsorát, csodás és finom ételekkel.

  6. Mozogj rendszeresen!
    Menj minden nap edzeni és/vagy mozogni. Nem baj,ha hideg van, nem baj ha esik az eső. Egy könnyed séta és heti minimum 3 edzés neked is belefér.

  7. Győződj meg róla,hogy eleget alszol!
    A kiegyensúlyozott alvás nélkülözhetetlen. Figyelj arra,hogy időben feküdj le aludni és pihentető alvásban legyen részed. Ha nehezen alszol el, javaslom,hogy lefekvés előtt igyál meg egy csésze citromfű teát. Nekem bejött.

  8. Csökkentsd a stresszt az életedben!
    Erre kiváló lehet akár a Mindfulness vagy akár bármely meditáció, amely segít elengedni a stresszes helyzeteket az életedből. Ebben a cikkben pedig 8 olyan tippet szedtem össze,amivel szintén csökkentheted a stresszt.

  9. Takarítsd ki és tedd rendbe az otthonod!
    Nagyon fontos, hogy a lakásodban uralkodó atmoszféra is megfelelő legyen. Alakítsd ki úgy a lakásod, hogy otthonként tekinthess rá. Bizonyára te is jobban érzed magad, ha tiszták az ablakok, kivan takarítva és olyan apróságokkal van díszítve a lakás, amely a hangulatodat is feldobja.

  10. Csinálj olyan dolgot,amit szeretsz!
    Lehet,hogy ez magától értetődőnek tűnik, de mégsem az. Minden nap csinálj valami olyan dolgot, amit nagyon szeretnél és élvezel. Főzés? Sütés? Napló írás? Kertészkedés? Kutya sétáltatás? Tenisz? Ez már csak rajtad múlik.

  11. Kerülj közel a művészethez!
    A festészet,zene,költészet,tánc lehetővé teszi, hogy megmutasd és kifejezd önmagad a világ számára, hogy kapcsolatba kerülj másokkal, sőt még a stressz szintedet is csökkenti. Ezenkívül még saját magad is lenyűgözheted.

  12. Állíts fel magadnak egy kihívást, amelyet reálisan meg is tudsz valósítani!
    Például jógázz rendszeresen, tanulj meg egy idegen nyelvet vagy szervezz magadnál rendszeresen egy kis baráti összeröffenést.

  13. Végezz el olyan dolgokat, amiket eddig halogattál!
    Papírmunka? Nagytakarítás? Kertészkedés? Bizonyára neked is van olyan dolog az életedben, amire eddig azt mondtad,hogy majd holnap, vagy majd a jövő héten. Nos, a holnap és a jövő hét elérkezett, láss hát neki.


  14. Légy kedves az emberekkel és lepd meg őket!
    Beszélgess a postással, vagy az eladóval a boltban, hívd meg a szomszédod egy teára,látogasd meg egy beteg barátod stb.

  15. Vonj be másokat is az életedbe!
    Ne légy félénk! Mond el a barátaidnak és a családodnak, ha valamin éppen dolgozol vagy túl sokat agyalsz. Hidd el, hogy a legtöbb ember segíteni fog neked, sőt még az is kiderülhet,hogy a barátaid is hasonló problémákkal néznek szembe, így viszont akár, egymást is támogathatjátok.

  16. Tölts több időt azokkal, akik közel állnak hozzád!
    Természetesen emellett arra is figyelj, hogy találkozz a barátaiddal sőt próbálj meg új ismeretségeket is kötni.

  17. Kerüld el a negatív és lehúzó embereket!
    Minden olyan helyzetet és embert kerülj el, akiktől nem érzed jól és kiegyensúlyozottnak magad.

Végezetül pedig ne feledd : az egészség a legnagyobb vagyon, a boldogság a legnagyobb kincs, az önbizalom a legjobb barát!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása