Mit csináljak az életemmel? Találd meg a válaszokat ezen kérdések segítségével!

2018. április 24. 07:30 - Life Advisor

beauty-355157_640.jpgMit csináljak az életemmel? Lifecoachként gyakran hallom ezt a kérdést a tanácsadások során. Azok, akik felteszik maguknak ezt a kérdést, valószínűleg szembetalálják magukat egy-egy forgatókönyvvel. Képzeljük el az alábbi helyzetet. Egyik reggel felébredsz és olyan munkahelyen találod magad,amit utálsz, vagy éppen benne vagy egy olyan kapcsolatban, amely csak vergődik és egyáltalán nem okoz boldogságot.Tele vagy csalódással, elkeseredettséggel, hiszen ez nem az az élet,amire vágytál. Az alábbi kérdések azonban neked is segítségedre lehetnek.

Lehet azonban olyan helyzet is,hogy nem vagy boldogtalan,de felébredsz és rájössz, hogy többet akarsz. Valami újat, valami mást. Elképzelhető,hogy sok mindent elértél az életedben, amit terveztél és most megpróbálod kitalálni, hogy mi legyen a következő lépés.

Coachként és tanácsadóként az a munkám, hogy támogassam az hozzám fordulókat, hogyan legyenek boldogabbak, sikeresebbek és hogyan érezzék teljesnek az életüket. Segítek nekik eljutni a jelenlegi helyzetükből oda,ahova elszeretnének jutni, feltárva az akadályokat az út mentén.

Az egyik legfontosabb dolog, amit mindig elmondok, hogy nem kell kitalálnunk a teljes életünket. Nem kell azon dolgoznod folyamatosan,hogy mit szeretnél majd felnőttként csinálni, vagy mit szeretnél egészen életed végéig. Sok embert megbénít ugyanis az, hogy úgy gondolják az egész életüket ki kell találni és meg kell tervezni. Természetes,hogy feszültté és gondterheltté vállnak. A tanácsom? Fókuszálj a következő lépésre. Mit szeretnél csinálni az életedben ebben a korban, ebben a helyzetben és a jelenlegi körülményeidnek megfelelően? Martin Luther King is azt mondja :

Hittel tedd meg az első lépést. Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.

Most azonban térjünk rá arra a 6 kérdésre, amely segít választ találni a mit csináljak az életemmel kérdésre.

  1. Mit akarsz?
    Amikor megvizsgálod,hogy mit csinálsz az életeddel fontos meghatároznod,hogy mit is akarsz valójában.Őszintén szólva,ha nem tudod mit akarsz, akkor mire vársz? Érdekes dolog, mert amikor felteszem ezt a kérdést, az emberek gyorsabban vágják rá azokat a dolgokat, amelyeket nem szeretnének. Valahogy elfelejtettünk azon gondolkodni hogy mit is akarunk valójában. Légy pontos és fogalmazd meg jól. Egy új karriert szeretnél, amely biztonságot nyújt és energiát ad? Egy olyan kapcsolatot, ahol jelen van a tisztelet és a szeretet mindkettőtök részéről? Magabiztosságot,önbizalmat? Ha egyértelmű, hogy mit szeretnél, akkor léphetsz a második kérdésre.

  2. Ki vagy te?
    Erősen hiszek abban, sőt tapasztalatom is van abban, hogy a siker elengedhetetlen része, hogy tisztában legyünk kik is vagyunk valójában, különösen akkor, ha azt akarjuk kitalálni,hogy mit csináljunk az életünkkel.Ha ugyanis mélyebb szinten is megérted önmagad, akkor garantált hogy bármit is terveztél boldogságot fog hozni az életedbe. Önmagunk megismerése biztosítja hogy a következő lépés a helyes irányba történjen, ne csak "egy lépés" legyen. Milyen kérdések segítenek meghatározni,hogy ki vagy te?

    Mi a legfontosabb számodra most?
    Mik az alapvető értékeid?
    Milyen szenvedélyeid vannak? Mi érdekel? Mi a hobbid? Mi bátorít,motivál?
    Milyen készségeid és tehetségeid vannak?
    Mi szerepel a kívánság listádon? Mit szeretnél és mire van szükséged az életben?
    Mit NEM akarsz? - Ne tölts időt ennél a kérdésnél, de ez is fontos hogy tovább haladhass a 3. kérdéshez.

  3. Milyen lehetőségeid vannak?
    Nem vagy boldog, ahol most vagy. Tudod,hogy valami mást szeretnél. De mi az a valami? Ez a kérdés lehetővé teszi,hogy felfedezd a lehetőségeidet. Ez a kérdés nem arról szól,hogy kiköss egy lehetőség mellett, nem arról szól,hogy egyetlen helyes döntést hozz, hanem arra szolgál,hogy kibontakoztasd az elméd és megnézd az összes lehetőséged. Ha például utálod a munkád, milyen potenciális lehetőségeid vannak a továbblépésre? Ha nem vagy elégedett a kapcsolatodban, mit tehetsz? Ha kalandra, izgalmakra vágysz, mik lehetnek ezek? Mik a lehetőséged ezen a ponton? Ne hagyd magad korlátozni, mondván,hogy ez vagy az úgysem lehetséges. Írj le mindent ami eszedbe jut és mehetsz tovább a 4. kérdésre.

  4. Mely lehetőség a legjobb számomra most?
    Most,hogy már rendelkezel a lehetőségeid listájával, itt az ideje,hogy megvizsgáld őket mélyebben. Ez a kérdés remek lehetőséget kínál,hogy elképzeld magad és az életed,mintha már az az új lehetőség jelen lenne az életedben. Van viszont egy másik kérdés,amit meg kell figyelned. Hogy érzed magad,amikor itt kalandozol? Ha nem érzed magadénak mégsem, akkor tovább kell menned egészen addig, amíg meg nem találod azt a lehetőséget, amelybe beleélve már most boldogságot és harmóniát érzel. Ha megvan,jöhet a következő kérdés.

  5. Mi akadályoz téged?
    Ez egy nagy falat. Ahogy feltárod a lehetőségeid, valószínűleg akadályokat is vizualizálni. Lehet,hogy félsz, lehet hogy önbizalom hiányos vagy. Ez azonban nem azt jelenti,hogy az adott lehetőség rossz, csupán mélyebbre kell ásnod. Vedd számba azokat a dolgokat,amelyek akadályozhatnak, aztán pedig mehetsz az utolsó 6. kérdésre.

  6. Mit tehetsz,hogy előre lépj?
    Megismerted a vágyaid,önmagad,a lehetőségeid és az akadályokat is láttad. Most jön a cselekvés.Tudom,hogy ez a rész kemény. Mi van ha nem helyes amit csinálsz? Mi van ha nem az sül ki belőle,amit terveztél? Mi van,ha ez a legrosszabb döntés,amit valaha is meghoztál? Ezek mind jó kérdések, de nem akkor ha akadályoznak, hogy egy teljesebb élet felé vedd az irányt. Had magyarázzam meg mire gondolok. Ha a jelenlegi helyzeteddel boldogtalan vagy melyik a rosszabb? Ha félsz attól,hogy rosszat csinálsz miközben változtatnál és boldogabb életet élnél, vagy ha ebben a jelenlegi és boldogtalan helyzetben maradsz? Miután eldöntötted, itt az ideje,hogy cselekedj. Tedd meg a következő lépést,aztán a következőt és a következőt.

Szóval mit csinálsz az életeddel? Csak a puszta tény,hogy felteszed magadnak ezt a kérdést, már egy lépés a helyes irányba.Légy bátor! A lehetőség a kezedben van! Nincs túl késő! Ez a te életed és olyanná teheted,amilyenné szeretnéd!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon!

komment
süti beállítások módosítása