Az elutasítás 10 előnye, amely rád is hatással lehet!

2018. március 07. 07:30 - Life Advisor

no-1532838_640.jpgÉletünk során sokszor találkozunk elutasítással. Ennek egyik leggyakoribb példája a munkahelyi interjúk utáni nem, de akár példaként hozhatnám az ismerkedés során felmerült elutasításokat is. Az elutasítás szerencsétlen helyzet ugyan, de az emberi létezés része. Mindenki megtapasztalja az élete során, akár rájön, akár nem. A legtöbb esetben az elutasítás valójában pozitív dolog, de csak ha a helyes utat nézzük.

  1. Az elutasítás arra ösztönöz minket,hogy jobbak legyünk!
    Az állást betöltötték. Nem te vagy az,akit keresünk. Helyes srác/lány vagy, de...
    Hallottuk már ezeket mindannyian, ilyen helyzetekben kétségtelenül frusztrálttá vállunk, de érdemes lenne azt megvizsgálni, hogy mit kellene jobban másképp csinálnunk, vagy ha úgy adódik, mit nem kellene többet csinálnunk.
  2. Emlékeztet minket arra, hogy emberek vagyunk!
    Van, hogy elrugaszkodunk a földtől és a realitás talajától, azonban az elutasítás képes minket visszahozni a való világba és emlékeztetni minket arra, hogy emberek vagyunk.
  3. Türelemre tanít!
    Az elutasítás bizonyos mértékben pusztító lehet. Amikor egyfolytában küldözgeted az önéletrajzokat és mégse hívnak be sehova, sajnos nincs lehetőséged, hogy azt mond a szolgáltatóknak, hogy emiatt nem tudod befizetni a számlákat. Ilyenkor viszont az elutasítás megtanít minket a türelemre, vagyis lehet,hogy nem kapsz meg mindent azonnal, de ha keményen dolgozol,akkor meglesz az eredménye.
  4. Más lehetőségeket is megmutat nekünk!
    Néha az elutasítás a legegyértelműbb módja annak, amikor az élet közölni szeretné, hogy rossz úton jársz. Szándékosan kényszerít olyan helyzetbe,hogy átgondold a jövődet és megvilágít más lehetőségeket, sőt akár egészen új utakat is.
  5. Segít újra megítélni önmagunkat!
    Sokan rosszul fogadják az elutasításokat. Ez természetes, ugyanis valójában egy fájdalmas élményről van szó. Ha viszont sokszor hallod ugyanazt az indokot például - "nagyon szépek az eredményeid, de pocsékul bánsz az emberekkel, így nem vezetheted a csapatot" - akkor elgondolkodsz és újra értékeled önmagad, amely a jövőd szempontjából csak hasznos lehet számodra.
  6. Átgondolod miatta a céljaid!
    Nemcsak önmagadat vizsgálod meg, hanem a céljaid is. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy lemondasz róluk, sőt! Lehet,hogy az elutasítások azt fogják veled tudatni, hogy ideje lenne a tényleges és szívből jövő álmaidnak,céljaidnak időt szentelni, nem pedig a biztonsági tartalékként bekészített tervekbe energiát pocsékolni.
  7. Lehetőséget teremt a változásra!
    Gondolj csak arra, hogy talán soha nem kaptad meg volna ezt a jól fizető elfoglaltságot, ha akkor felvesznek a másik helyre. Az elutasítás remek eszköze lehet annak, hogy megértsük, miért döntöttünk úgy,ahogy döntöttünk és lehetőséget kínál számunkra a változtatásra is, amelyet igyekezzünk pozitívan megélni.
  8. Lehetőséget kínál, hogy ismét megvizsgáld a dolgaid!
    Van, hogy úgy éljük az életünket, mintha egy alagútban lennénk. Egyfolytában egy célra,egy személyre, egy álomra koncentrálunk, minden egyebet kizárva. Ilyen helyzetben az elutasítás lehetőséget teremt arra, hogy új embereket és helyzeteket ismerj fel és átgondold, vagy ahogy az elején fogalmaztam megvizsgáld a dolgaid,céljaid és az életed is.
  9. Erősebbé tesz!
    Van egy közmondás, miszerint az a legerősebb hal,amelyik felfelé úszik. Az elutasítás után úgy érezzük, hogy mindennek vége. Azzal azonban nem is foglalkozunk, hogy az elutasítás erősebbé tesz minket, hiszen egy váratlan és összetett szituációval kerültünk szembe, amellyel meg kell birkóznunk. Persze tekinthetünk rá problémaként és sírhatunk miatta, vagy kezelhetjük megoldandó feladatként és erősebbé válhatunk. Rajtunk áll!
  10. Lehetőséget ad a növekedésre!Az elutasításnak nem kell feltétlen negatívnak lennie. Kezelheted úgyis, mintegy visszajelzés és egy lecke,amelyből tanulsz. Az elutasításból megtanult leckéidet az életed bármely területén alkalmazhatod majd,így erősebb,kedvesebb és sikeresebb emberré válhatsz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket a Facebookon! >>>

komment
süti beállítások módosítása