Miért mondjuk ki,ha nem fogjuk megtenni? És miért mondjuk ki újra?

2018. január 04. 07:30 - Life Advisor

business-idea-1240825_640.jpgMinden nap sokat beszélünk arról, hogy mit akarunk és fogunk majd tenni : Szeretnék egy macskát.Szeretnék házat venni.Nem akarok többé egyedül lenni.Keményebben fogok dolgozni a jövőben.Szeretni foglak bármi is történjen.

Fogadalmakat tenni könnyű, betartani őket azonban már kevésbé. Nézzük csak meg például az újévi fogadalmakat. Az újévig fogadalmak 90%-a februárra már teljesen felborul. A kapcsolatok túlnyomó többsége (és sok házasság is) vagy véget ér,vagy válással végződik.

Amikor elhatározunk valamit, azt legtöbbször jó szándékkal tesszük. Nem akarunk kudarcot vallani, javítani akarunk az életünkön, boldoggá akarjuk tenni a barátainkat és a családunkat.

Azonban sokszor gondolkodás nélkül beszélünk. Rögtön kimondjuk, ami az eszünkbe jut, anélkül, hogy azt valóban átgondolnánk. Ami pedig általában eszünkbe jut az az ideális eredmény, és nem az, ami lehetséges és praktikus lenne. Az,hogy hogyan kapod meg, amit akarsz, nem mindig világos, abban a pillanatban, amikor kimondod. Csak és kizárólag az idealizált képet látjuk. Az előttünk álló kihívások, csalódás, küzdelem, kudarcok, sehol sem látszanak egy álmodozó szemében. Ennek köszönhető például az is, hogy csak azért mert fogadalmat tettünk, nem leszünk képesek mindenféle változás nélkül 10-20 kg-tól megszabadulni.

Az üres szavak csalódottá tesznek

És itt a probléma. Sokszor átgondolatlanul teszünk kijelentéseket, aztán azon kapjuk magunkat,hogy csalódást okoztunk a barátainknak, a családunknak, a főnökünknek és ami a legfontosabb önmagunknak is. Ez később önértékelési problémákhoz vezethet.

Az üres ígéretek károsíthatják a kapcsolatainkat. Ha azt mondod a barátaidnak,hogy ott leszel, de aztán fel sem veszed a telefont, rosszul fog nekik esni és lehet,hogy többé nem akarnak veled együtt lenni.
Ha megfontolás nélkül azt mondod a főnöködnek, hogy a hétvégére befejezed a rád bízott projektet, aztán később kicsúszol a saját magad által kreált időkeretből, akkor nehéz lesz visszaszerezni a főnököd bizalmát.

Csak te tudj arról, amit igazán akarsz

Létfontosságú, hogy tisztában legyél azzal, amit akarsz. 

A gyerekek nagyon is hajlamosak arra, hogy minden vágyukat hangosan kimondják, részben azért, mert nem rendelkeznek függetlenséggel és erőforrásokkal, amelyekkel megszerethetnék azokat. Ezért a gyerekek és a fiatalok gyakran homályosan tekintenek a jövőbe. Sok vágyuk van, anélkül, hogy konkrét tervvel rendelkeznének.

A felnőttek számára azonban ez pontosan egy kihívás. Fontos tudnod, hogy amit szeretnél, azt hogyan kívánod elérni. Mit kell ahhoz tenned, hogy megkapd, amit akarsz? Min kell változtatnod? Mit kell másképp csinálnod? Mit nem kell többet csinálnod? Milyen erőforrásokat kell mozgósítanod? Milyen dolgokkal kell számolnod, amíg eléred a célod?

Legyenek céljaid és terveid, amelyek részletesen vannak kidolgozva.
Nagyon aranyos, hogy mindenki kiposztolja a kutyáját, macskáját az instagrammra, te pedig erre egyből rávágod,hogy akarok egy kutyát.

Számoltál azzal, hogy takarítanod kell utána? Állatorvoshoz kell vinned? Etetned, itatnod kell? Nevelned és gondoskodnod kell róla? Sétáltatnod kell?

Vagy ha éppen autót vennél. Kiszámoltad, hogy mennyit kell megtakarítanod a vásárláshoz? Számoltál a karbantartási költségekkel? A biztosítással? Parkolási költségekkel? A rendszeres tankolással?

Ha valóban akarsz valamit, ne mond ki felelőtlenül. Tervezd meg és tedd meg! Ígéreteket tenni könnyű. Tűnj ki a tömegből, legyél megbízható, megfontolt és rendelkezz átgondolt tervekkel. Hidd el, ez a kapcsolataidnak is jót tesz és boldogabb leszel tőle.

Mond el véleményed a hozzászólásokba!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

komment
süti beállítások módosítása