8 csapda, amit kerülj el, amikor döntést hozol

2022. január 17. 07:30 - Life Advisor

dontes_csapdak.jpgSokan büszkék arra, hogy képesek zsigerből döntéseket hozni. Talán te is hallottad már, hogy a sikeres embereknek kiváló megérzéseik vannak. Ez a széleskörű kijelentés azonban, ne tévesszen meg. A megérzéseink ugyanis még a legsikeresebb embereket is beránthatják a rossz döntések körforgásába. Ebben a posztban 8 olyan csapdát mutatunk be nektek, amelyeket kerüljetek el, amikor döntést hoztok.

1. Hamis érzések

Sok embert az érzelmek vezérelnek a döntéshozatal során. Az emberi léthez hozzátartozik a késztetés, hogy olyan dolgok felé haladjunk, amelyek jó érzéssel töltenek el bennünket és úgy gondoljuk, hogy mindenféle rossz érzést messziről el kell kerülnünk. Légy nyitott és hajlandó megtenni az esetleges kényelmetlenségeket a döntések meghozatalakor. Néha a legjobb döntések megkövetelik, hogy változtass, elköltözz, keményebben dolgozz, mint amire számítottál stb.

2. Az idő

A sürgősség érzése, valamint a halogatás a második lényeges csapda, amit el kell kerülnöd. A gyors döntések nagyobb valószínűséggel zsigerből jönnek. Ismerd fel, hogy nem mindig a leggyorsabb, legegyszerűbb megoldás a legjobb. Vegyél egy mély lélegzetet és tekints a folyamatra egy nagy képként, elkerülve a halogatást. Ne késlekedj feleslegesen. Minél távolabb vagy ugyanis a döntéshozatal lehetőségétől, annál nehezebb lesz azonosítani és megérteni a tényeket.

3. Elvakultság

Tanuld meg a különbséget az objektív és a szubjektív információ között. Az objektív információ tényszerű. Nem változtathatsz rajta akkor sem, ha szeretnéd. Az, ami. A szubjektív információt az egyének irányítják. Más szóval, véleményekből, érzelmekből, kívánságokból, álmokból, preferenciákból stb. áll. A te birtokodban van a szubjektív információ és bármi lehetsz, ami csak lenni szeretnél. 

4. Az erő hiánya

Ha világosan felismered az objektív tényeket és a megváltoztatható szubjektív elemeket, akkor a döntéshozatalod erővel teli lesz. Ha mindig azokra a dolgokra fókuszálsz csak, amelyeken nem tudsz változtatni, akkor az elveszi tőled, az eredmények eléréséhez szükséges erőt. 

5. Kudarcok

A kudarcokat nehéz látni. Elgondolkodtathatnak minket, vajon miért lett "kiváló döntésünk" az ellenkezője. Proaktívan törekedj a lehetséges kudarcok azonosítására, amikor döntéseket hozol. Ez gyakran bátorságot, alázatot és pozitív gondolkodásmódot igényel.

6. Tanácsadók

Mindannyian meg akarjuk és meg is kell beszélnünk másokkal a nagy döntéseket. De alaposan fontold meg, hogy ki ad neked tanácsot, beleértve az egyedi és szubjektív nézőpontját az illetőnek. Tanácsot kérni nem szégyen, sőt kifejezetten okos dolog, azonban a kapott tanácsot okosan is kell használni.

7. A kiváltó ok

Ha félreérted a kiváltó okot vagy okokat, amiért döntést kellett hoznod, az tönkre teheti a gondolkodásmódod. Szánj időt annak biztosítására, hogy a döntésed a kiváltó okot kezelje, megoldja.

8. Koncentráció a közvetlen jövőre

A döntések meghozatalkor ügyelj arra, hogy ne a közvetlen jövőre koncentrálj. Nézd az egész képre, gondold át, mit építesz és tarts rajta a szemed. Legyen bármennyire konkrét vagy általános az eredmény, amit szeretnél, az erre való összpontosítás kritikus fontosságú és mindig ennek az eredménynek kell lennie a legfontosabbnak, a döntéseid meghozatalakor. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

 

komment
süti beállítások módosítása