Hogyan kérj bocsánatot a párodtól?

2020. július 13. 18:10 - Life Advisor

forgiveness_tipps_love.jpgÖsszeszorul a gyomrod. A pillanat hevében valami sértőt mondtál a párodnak, amelyet most már megbántál. Tudod, hogy bocsánatot kell kérned csak azt nem, hogyan? Ha neked is az az első gondolatod, hogy majd azt mondod : "Sajnálom!" majd szünetet tartasz, akkor nem vagy egyedül. Sok ember megküzd azzal, hogy bocsánatot kérjen, elsősorban azért, mert szégyenli magát, amikor arra gondol, hogyan bántottunk meg olyas valakit, akit szeretünk. Természetesen mindannyian csinálunk vagy mondunk olyan dolgokat, amelyeket sajnálunk. A jó hír, hogy a bocsánatkérés egy olyan képesség, amelyet lehet fejleszteni. Íme 6 lépés, amivel neked is könnyebben megy majd.

1. Légy őszinte

Nincs rosszabb, mint amikor a "Sajnálom." szó úgy hagyja el a szánkat, hogy egyértelmű, nem is sajnáljuk egyszerűen csak el akarjuk kerülni a kapcsolatunkban lévő további feszültségeket. Egy igazi bocsánatkérés viszont őszinte és jól átgondolt.

Egy őszinte bocsánatkérésé segít elengedni, ami történt, segít továbblépni és segít jobbá tenni a dolgokat.

2. Cselekedj gyorsan

Miután rájöttél, hogy hibát követtél el, fontos, hogy gyorsan cselekedj és minél előbb kérj bocsánatot. A dolgok gyors kijavítása a sikeres, hosszútávú intim kapcsolatok egyik hozzávalója. Minél tovább vársz, hogy tisztázz egy nézeteltérést, annál nagyobb mértékben fenyegeted a kapcsolatotok jólétét.

3. Figyelj a szavaidra

A szóválasztás kiemelkedően fontos, ha bocsánatot kérünk. Rossz szavakkal az egész bocsánatkérés kudarcba fulladhat. Tanuld meg kezelni az "én" és a "te" szavakat. Amikor ugyanis az "én" kifejezést használod, akkor kimutatod, hogy vállalod a felelősséget a tetteidért és tényleg komolyan gondolod a bocsánatkérést.

A "te" kifejezést hangsúlyozva azonban hárítasz és kvázi úgy kérsz bocsánatot, mintha kötelességből tennéd, de nem szívből jönne.

Ezenkívül érdemes kerülni a "ha" és a "de" szavakat, mivel ezek is elutasító hangzásúak. Tehát kerüld el a "Sajnálom, HA TE így érezted magad." vagy a "Sajnálom, DE TE sem viselkedtél normálisan" mondatokat. Ehelyett próbáld ki a "Nagyon sajnálom, hogy ezt tettem és megbántottalak." megfogalmazást.

Ezenkívül, légy pontos. Ilyen mondatokat nyugodt szívvel használhatsz :

  • Tudom, hogy megbántottalak.....
  • Tudomásul veszem és elfogadom, hogy.....
  • A jövőben megpróbálom.....

4. Ne csak szavakkal beszélj! A testeddel is.

A szavak számítanak, de a testbeszéd, a hangerő, a hangszín és a szemkontaktus is fontos.

A mosoly, a kedvesség, a lágy hangszív mind jele annak, hogy igazán sajnálod, amit tettél. A szavak fontosak, de nem lesz értelmük, ha dühösen, szemforgatással és az őszinteség teljes hiányával mondod ki őket.

Mindezek következtében bocsánatot mindig személyesen kérünk, nem emailben, nem telefonon, nem sms-ben. A partnerünknek látnia kell minket, a kifejezéseinket, a testbeszédünket annak érdekében, hogy lássa, őszinte vagy.

5. Keresd a megbocsátás jeleit

Amikor jól kérsz elnézést, arról tudni fogsz. Látni fogod a párod arcán, testbeszédében, ami azt jelzi, hogy jó úton vagy. Lehet,hogy mély lélegzetet vesz, lehet,hogy elmosolyodik, megkönnyebbülten felsóhajt, vagy látványosan ellazítja a vállát.

6. Légy türelmes

Ha a bocsánatkérést követően a fenti jelzések egyikét sem tapasztaltad, akkor nagy esély van arra, hogy a párod nem áll készen arra, hogy azonnal megbocsásson. Ez pedig rendben van.

Ne felejtsd el, hogy csak azért, mert a párod nem áll készen arra, hogy azonnal megbocsásson, nem jelenti azt, hogy haragszik. A megbocsátás nem mindig azonnali. Olyan folyamat ez, amelyen egy párként kell végigmennetek.

Lehet,hogy izgatottnak, idegesnek, mérgesnek érzed magad, amiért a párod nem hajlandó megbocsátani,de fontos, hogy ne ezek az érzelmek uralkodjanak el rajtad. Ne hánytorgasd fel mindezt a párodnak, mivel ez csak olaj a tűzre.

komment
süti beállítások módosítása