7 dolog, amire a pénzügyileg tudatos emberek nem költenek

2019. szeptember 15. 12:10 - Life Advisor

rich_finance.jpgNem kell gazdagnak lenned ahhoz, hogy jól tud kezelni a pénzt. Jól kezelni a pénzt valójában azt jelenti, hogy ehhez szükséges jó szokásokkal rendelkezel. Akik képesek jól kezelni a pénzt kiegyensúlyozott életet élnek és soha nem költenének többet, mint amennyi a bevételük. Íme 7 olyan dolog, amire biztosan nem adnak ki pénzt azok az emberek, akik jól bánnak a pénzzel és amit te is megtanulhatsz tőlük.

1. Nem vesznek új autót

Azok az emberek, akik megtakarításokkal rendelkeznek valószínűleg 5-10 éves autóval járnak. Egy új autó a vásárlását követő 1 hónapban az értékének 10%-át veszíti el. Aki jól tudja kezelni a pénzt, nem fogad el ilyen mértékű veszteséget. Ha jól szeretnéd kezelni a pénzt, akkor neked is tudatosítanod kell, hogy jobban jársz egy használt autó vásárlással, amelyet ameddig csak lehetsz vezetsz és használsz.

2. Nem is lízingelnek autókat

Ha jól bánunk a pénzzel, akkor valószínűleg nem írunk alá semmilyen lízing szerződést. Először is a lízing miatt minden esetben szükség van előlegfizetésre és bár a havi kiadások nem olyan magasak mégsem fogod birtokolni az autót. Pénzügyi szempontból azonban, ahogy feljebb említettem, sokkal jobb egy használt autót megvásárolni és hosszú távon megtartani. Ha jól szeretnéd kezelni a pénzt, akkor nincs szükséged újra és újra a legújabb és legnépszerűbb autókra.

3. Nem vesznek olyan házat, amit nem tudnak fenntartani

Az okos pénzkezelés része, hogy addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. A legjobb ingatlan az, amit meg tudsz engedni magadnak. Lehetséges, hogy így is évekbe telik, amíg ténylegesen kifizeted a házad, de mindezt úgy kell megszervezned, hogy a lakás fizetése mellett lehetőséged legyen a mindennapokat megélni, nyaralni, utazgatni stb. Ahelyett tehát, hogy egy méregdrága házat vásárolnál, inkább költsd a pénzed tapasztalatokra, élményekre.

4. Nem vesznek fel hitelt vásárlásokra, ha nem tudják fizetni

A mai világ egyik legnagyobb hibája a pénzügyekkel kapcsolatban nem más, mint a felelőtlenül használt hitelkártya. Lehet, hogy manapság már remek ajánlatokkal kecsegtetnek a bankok, ennek ellenére a hitelkártya, hitelkártya marad, és bizony kamatot kell fizetni a költekezéseinkért. 

5. Nem vásárolnak márkás holmikat

Az, hogy márkás holmikkal mutogassuk meg, hogy jó anyagi helyzetben vagyunk, már nem menő. Azok az emberek, akik képesek jól kezelni a pénzt, nem adnak a márkanevekre és a híres címkékkel ellátott darabokra. Ehelyett inkább a magánéletükre, önfejlesztésre költenek pénzt, mint a legújabb Gucci táskára.

6. A mennyiség nem minden, a minőség viszont annál inkább

A jó pénzkezelők szekrénye nincs tele millió darab ruhával, inkább minőségi darabokkal, amelyek hosszabb ideig tarthatóak. Számukra a minőség ugyanis sokkal fontosabb, mint a mennyiség. 

7. Nem terveznek extravagáns, luxus esküvőt

Bárki, aki valaha már szervezett esküvőt tudja, hogy milyen hamar képes nullázni az egyenlegünket egy esküvő. Ha azonban jó pénzkezelő szeretnél lenni, akkor nem hajszolhatod a luxus esküvőket. Ahelyett, hogy több millió forintot költenél az esküvőre, fizess a helyért, az ételekért, dekorációért, ruháért és ennyi. A megmaradt és egyébként feleslegesen elköltött pénzből pedig inkább utazzatok ide-oda szerte a nagyvilágban, ahelyett, hogy mindent elszórnátok egyetlen nap alatt.

 

komment
süti beállítások módosítása