6 tipp, hogyan dolgozz hatékonyan nyomás alatt (is)!

2018. november 12. 07:30 - Life Advisor

bethany-legg-9248-unsplash.jpgA stressz, hogy állandóan az elvárások felett teljesíts bizony nemkívánatos érzéseket és helyzeteket eredményezhet, különösen akkor, ha a munkahelyi környezeted alapjáraton olyan, hogy úgy érzed nem vagy képes fellélegezni. Az egyik ilyen nemkívánatos hatás az úgynevezett kiégés. A burnout kezdetleges jelei a túlterheltség, kimerültség, frusztráltság, motiválatlanság. Az irodában való kiégés szintén erről szól. Nem érzed már a boldogságot és az örömöt, amit alapesetben a munkád jelentene, sőt még a magánéletedre is hatással van ez a negatív helyzet. Ezért nagyon is fontos, hogy megismerd azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek elkerülni a kiégést és lehetővé teszi, hogy nyomás alatt is hatékonyan dolgozz.

1. Ismerd fel, hogyan tudsz feltöltődni

Sok ember van, aki még a szabadidejében is dolgozik és egyszerűen nem képes az irodában hagyni a munkát. Van persze olyan iparág, amely meg is követeli a 7/24 elérhetőséget és készenlétben állást. Mindez azonban egyenes vezet minket a kiégéshez.

Az elkerüléséhez fontos tehát, hogy találjunk időt a pihenésre, feltöltődésre és hogy megtaláljuk az a tevékenységet, amely mindezt biztosítja számunkra. Sport, kertészkedés, olvasás, kirándulás stb. Neked kell kiderítened, hogy mely az a tevékenység, amely biztosítja számodra a feltöltődést és a kikapcsolódást.

2. Használd ki a munkahelyi extrákat

Sok munkahelyen adódik lehetőség a munkavállalók számára akár kedvezményes sportolási lehetőségekre, akár csoportos jógákra, kirándulások, sport események, könyv klubok stb.

Ezek a közös programok segítenek csökkenteni a stressz illetve lehetőséget biztosítanak új munkahelyi kapcsolatok létrehozására is távol a megszokott munkakörnyezettől. Emellett pedig lehetőséged lesz kikapcsolódásra, lazításra és arra, hogy élvezd az életet és a szabadidőd elkerülve a kiégést.

3. Legyél csapatjátékos

A kiégés egyik legfélrevezetőbb hazugsága az, hogy minden nyomást és problémát egyedül kell megoldanunk.

Nem szégyen segítséget kérni a munkatársaidtól annak érdekében, hogy elkerüld a kiégést. A közös csapatmunka lehetőséget teremt arra, hogy kiszervezd a feladataid, így csökkentheted a nyomást, amelyet a stressz rádrakna. Ha erős csapatod van, akkor sokkal produktívabb tudsz lenni és a munkahelyi céljaid is elérheted.

4. Tartsd magad a prioritásokhoz

Amikor nyomás alatt kell dolgoznod, az egyik legjobb módszer, hogy elkezdesz egy prio listát írni. A munka elvégzéséhez szükséges feladatok és célok prioritásának meghatározása világosan láttatja veled a helyzeted és segít tisztán látni, hogy mi az, amivel most ténylegesen foglalkoznod kell.

Ami pedig plusz jutalom, hogy amikor tisztán látod,hogy mivel kell elsődlegesen foglalkoznod, majd megteszed a lépéseket és el is végzed őket, az apró sikerek segítenek fenntartani a motiváltságod.

5. Felejtsd el a halogatást

Ahogy fent említettem a prio lista (is) csak akkor hatásos, ha meg is csinálod, amit kell. A munkahelyi kiégések legfőbb oka, hogy mindenről azt gondoljuk, hogy még van időnk, majd pedig egyszerre feltorlódnak a feladataink, amely nyomást helyeznek ránk, hiszen mindent egyszerre akarunk és/vagy kell megoldanunk. Ez azonban lehetetlen,így következik a kiégés.

Hogyan kerülhetjük el mindezt? Felejtsük el a halogatást. Fókuszálj a prioritásaidra és a cselekvési tervedre és ha apró lépésekkel is, de haladj előre. Ez óriási bónusz, hiszen több időnk lesz pihenésre és kikapcsolódásra, hiszen tudjuk, hogy mindent megtettünk és jár a megérdemelt feltöltődés.

6. Nézz tükörbe

Ha elkezded érezni a burnout és a túlterheltség jeleit, akkor itt az idő, hogy megvizsgáld a jelenlegi körülményeid. Képes vagy-e megváltoztatni azokat a dolgokat, amelyek zavarnak a munkahelyeden? Tetszik a beosztásod? Elégedettnek érzed magad? Vajon egy pozíció vagy cég váltás megkönnyíteni az életed? Talán egy munkatársad okozza számodra a legtöbb stresszt?

Valóban ki kell elemezned a jelenlegi helyzeted hogy ez tényleg kiégés vagy esetleg valami sokkal komolyabb dolog áll a háttérben. De ne aggódj, bármi is lesz az eredmény, mindent meg tudsz oldani. Mindig lehetőséged van arra, hogy változtass az életeden és elkezdj dolgozni azon, hogy elengedd, amire már nincs szükséged.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása