Miért kell megszabadulnod a negatív barátaidtól?

2018. június 10. 07:30 - Life Advisor

man-2586411_640.jpgA negatív barátoktól való elválás szintén egy olyan téma, amely személyesen érintett így tehát közel áll hozzám. A mai cikkben elmagyarázom, hogy az ilyen emberek milyen hatással vannak az életedre és hogy miért kell megszabadulnod tőlük. Amikor fiatalabb voltam mindig kicsit különcként éreztem magam a baráti társaságomban. Komolyabb voltam, sokkal komolyabb. Valaki, aki sokkal nagyobba gondolkozik, mint a többiek. Valaki, aki soha nem akart az álmairól és a céljairól a barátai előtt mesélni, mert zavarta, hogy mit gondolhatnak. Ismerősnek tűnik?

Ha ezt a cikket olvasod, nagyon hálás vagyok. Hálás vagyok, mert ez azt jelenti, hogy lehetőséget kapok, hogy inspiráljak bárkit, aki egy kicsit is hasonló helyzetben van.

Az én helyzetemben olyan barátaim voltak, akik inkább rombolták az álmaimat és nevettek, ha én valami mást próbáltam csinálni.

Mielőtt tovább mennénk had kérdezzek valamit? Te is egy "különc" vagy a baráti társaságodban?  Úgy érzed megad, mint egy olyan ember, aki nagyobb dolgokba gondolkozik, mint a többiek?

Talán a többi barátod úgy dönt, hogy középszerű dolgokra szórják a pénzt és a legnagyobb örömüket a hétvégénkénti részegedésben találják meg.

Ha viszont úgy érzed, hogy te ennél többet akarsz, akkor ez a cikk neked szól.

Mit csinálsz, ha te vagy a "különc" a barátaid közül?

Ha tényleg így érzed, ez nagyon jó dolog. Jó, mert végre rájöttél, hogy nem tartozol közéjük. A te jelenlétedre valahol máshol van szükség.

Mindezt persze nehéz észrevenni, hiszen már régóta barátai lehettek egymásnak és úgy gondolhatod, hogy ha eltávolítod őket, akkor senki nem marad az életedben. Ez azonban egy létfontosságú lépés ahhoz, hogy produktív emberré válj és óriási lépés, hogy közelebb kerülj ahhoz, ahova az életben eljutni szándékozol.

Hogyan befolyásolnak a negatív barátok?

A negatív barátok súlyos hatást gyakorolnak az önbizalmadra, a saját hitrendszeredre és az álmaidra is. Nem is beszélve a boldogságról. 

Ha folyamatosan csak lehúznak, eltántorítanak, te pedig csak az idődet vesztegeted, akkor lépni kell.

Miért kell megszabadulnod a negatív barátaidtól?

Nézzük meg a 8 leggyakoribb okot és előnyt, hogy miért érdemes kiiktatni ezeket az embereket. Figyelmeztetnem kell téged, hogy miután ezt elolvasod, kevesebb barátod lehet.

Azonban megéri!

1. A körülötted lévő 5 ember átlaga vagy!

Van egy mondás, miszerint annak az 5 embernek az átlaga vagy, akivel a legtöbb idődet töltöd. Ez nem tévedés!

Ha az időd nagy részét negatív emberekkel töltöd, akkor te magad is negatív emberré válsz. Elkezded ugyanazokat a tevékenységeket végezni, mint ők, amelyek viszont nem segítik az életedben való előrelépést és az álmaid megvalósítását sem.

Ha azonban sikeres emberekkel töltöd az időd, akkor pont az ellenkezője történik. Ösztönözni fognak téged, motiválnak, inspirálnak és sokat fogsz tőlük tanulni is. Természetes, kalandos és új dolgokat fogsz csinálni, ahelyett, hogy megszoknád a kocsmát.

 

2. Nem támogatnak és nem lesznek ott mögötted!

Megfogod látni, hogy ha belekezdesz valamibe, a negatív barátaid nem fognak támogatni, sőt az is előfordulhat, hogy kinevetnek a hátad mögött, gondolván, hogy úgysem fogod tudni megvalósítani, amit elterveztél.

Sok ember számára ez elegendő ok arra, hogy ne menjen tovább az álmai után. A lényeg, hogy neked viszont olyan emberekre van szükséged, akik pozitív gondolatokkal motiválnak és támogatnak téged. Az pedig, hogy a negatív barátaid mit gondolnak, egyáltalán nem fontos.

3. A negativitás fertőző és te is elkezdesz negatívan gondolkodni!

Amikor időd nagy részét negatív emberekkel töltöd, a dolgokhoz való hozzáállásod neked is negatív lesz. A környezetünk könnyen befolyásolhat minket. Akár jó, akár rossz dolgokat hallunk az nagy hatással van a gondolkodásunkra és az általános hangulatunkra.

Ha pozitívan akarsz gondolkodni, akkor pozitív emberekkel kell körbevenni magad nem pedig olyanokkal, akik miatt rosszul érzed magad.

4. Ha te is a tömegben találod magad, akkor ideje újra gondolnod!

Észrevetted a tendenciát azok között, akik a tömeg mellett vannak és azok között, akik a saját útjukat választják?

Egészen a közelmúltig mindenki azt gondolta, hogy mivel az emberek többsége egyetemre és főiskolára jár, nekik is szükségük van rá.

Most azonban az adósságok növekszenek, és az emberek ugyanolyan mértékben szereznek diplomát, azonban semmi különbség nincs az életükben. Sok milliomos ember viszont például soha nem tette be a lábát főiskolára.

Ennek az egésznek az a lényege, hogyha mindig a csorda után mész, akkor szaros füvet fogsz legelni. Sokan azért hoznak meg bizony döntést, mert a többség is így csinálja. Nem is mérlegelik, hogy nekik az valójában jó-e?

5. A magabiztosságodat fogják elpusztítani!

A magabiztosságod nem fog növekedni, ha negatív emberek vesznek körül. Valójában az önbizalmad nagyobb valószínűséggel fog csökkenni.

Gyakran fogod hallani a következőket:

  • A céljaid nem reálisak
  • Nem fogod elérni az álmaid
  • Nem lesz tökéletes alakod
  • Kiválasztottnak kell lenned, hogy gazdag légy
  • Az ötleteid hülyék

És így tovább. Ha olyan emberekkel töltesz időt, akik sikeresek, pozitívak, akkor a magabiztosságod rohamosan növekedni fog. Ez egy nagyon egyszerű választás, ha azt szeretnéd, hogy a lehető legjobb ütemben haladj az álmaid és céljaid felé.

6. Sokkal produktívabb leszel nélkülük!

Mivel a barátaid befolyásolnak téged, ők döntik el, hogy mivel töltsd az időd legnagyobb részét, így pedig nem tudod megvizsgálni, hogy hogyan használhatod az időd a lehető legjobban.

Minden héten csinálhatod ugyanazokat a dolgokat, vagy pedig tökéletesítheted, fejlesztheted magad. A barátaidnak pedig nagy hatása van arra, hogy melyiket választod.

7. Semmit sem tanulhatsz tőlük!

Ha a barátaid folyamatosan negatívok, panaszkodnak, céltalan életet élnek és nem képesek semmi újról beszélni, szerinted komolyan tanulhatsz tőlük bármit?

Vagy inkább hadd tegyem fel másképp a kérdést: biztos, hogy akarsz tőlük tanulni bármit is?

Ezek az emberek nem gondolkodnak nagyban és nem is szeretnék, ha más nagyban gondolkodna. A rövid távú boldogság foglalkoztatja őket. Lusta szokásokat dédelgetnek, késő estig buliznak minden hétvégén, hétfőn pedig már a munkájukra panaszkodnak. 

Az egyetlen dolog, amit ebből tanulhatsz, hogy mit NE tegyél!

8. Lebeszélnek az álmaidról!

A negatív barátokba az a legrosszabb, hogy megpróbálnak lebeszélni az álmaidról. Folyamatosan megpróbálnak visszahúzni téged.

Megmagyarázzák neked az összes okot, amelyek az álmaid nevetségessé és megvalósíthatatlanná teszik.

Ha meg akarod tartani az álmaid és ha mindig azt szeretnéd hinni, hogy sikeresek lehetnek, akkor a legjobb, ha a negatív barátaidat nem avatod be a részletekbe.

 friends-3408314_640.jpg

Hogyan szabadulj meg a negatív barátaidtól?

Valószínűleg motivációra van szükséged, hogy megszabadulj a negatív barátaidtól. Lehet, hogy egyetértettél a fenti pontokkal.

Bár nem igazán egyszerű kirakni az ilyen embereket, ugye?

A barátaid részei az életednek, így nehéz eldöntened, hogy abbahagyod, hogy velük lógj. Íme 4 lehetőség, hogy hogyan kezdj bele.

1. Tudd meg, hogy ki az, aki negatív!

Az első lépés, hogy eltávolítsd a negativitást az életedből az, hogy megvizsgálod kik azok, akik ezt okozzák. Nyitott szemmel kell járnod, hiszen lehetnek olyan emberek is, akik úgy befolyásolják a hangulatod és az életed, hogy azt elsőre észre sem veszed. Íme pár kérdés, ami segíthet a szűrésben:

  • Gyakran segítenek neked a szükség idején?
  • Kapsz tőlük támogatást és visszajelzést?
  • Kihasználnak téged bizonyos helyzetekben?
  • Gyakran mondanak neked olyan okokat, ami miatt valami nem fog működni?
  • Motiválnak vagy lehúznak?
  • Mindig panaszkodnak?

Miután megválaszolod ezeket a kérdéseket látni fogod, hogy az illető pozitív vagy negatív személy, azaz, hogy marad vagy éppen mennie kell.

2. Csökkentsd a velük lévő kommunikációt!

Meg kell tenned mindent a kommunikáció csökkentésére. Ha gyakran beszélgetsz velük például a közösségi médiában, akkor próbáld meg figyelmen kívül hagyni az üzeneteket.

Tarts magad távol tőlük, elfoglalva magad a saját feladataiddal, céljaiddal.

3. Keress új barátokat!

Ha úgy érzed, hogy a baráti körödben csak negatív emberek vannak, akkor új baráti kört kell keresned. Rengeteg lehetőség van, akár a neten, akár offline közösségekben, ahol olyan emberekkel lehetsz kapcsolatban, akik motiválnak és inspirálnak téged.

Ha már ismersz pozitív embereket, de még nem töltesz velük elég időt, akkor próbálj meg hozzájuk közelebb kerülni.

4. Változtasd meg a napi rutinod a negativitás elkerülése érdekében!

A napi rutinunk szerepet játszik abban, hogy kivel kommunikálunk és hogy hogyan érzünk.

Rengeteg helyzettel találkozhatsz, ahol az emberek befolyásolhatnak:

  • Munkahely
  • A szabadidődben, ahol jártál
  • Akivel együtt élsz
  • Akivel együtt eszel

Attól függően, hogy milyen a jelenlegi életstílusod és a napi rutinod, lehetnek a fentiektől eltérő helyzetek is. Fontos tehát, hogy megváltoztasd a napi rutinod, hogy több pozitivitás érkezhessen az életedbe.

Összegezve tehát a negatív emberek néha elkerülhetetlenek. Gyakran találkozhatsz velük az életben, azonban, ha a barátaiddá válnak, abból semmi jó nem sül ki.

A cikkben leírtakból láthatod, hogy mennyire fontos, hogy eltávolítsd őket az életedből, de ez bizony nem biztos, hogy könnyű lesz.

Kemény lehet, hogy elszakítsd őket magadtól, főleg, ha már régóta az életed részei. Ha elhagyod őket, előfordulhat, hogy magányosnak érzed magad, de ne feledd, hogy rengeteg olyan potenciális barátod lehet, akik:

  • támogatnak
  • felemelnek
  • hasonló céljaik vannak
  • bátorítanak
  • boldogabbá tesznek

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása