11 önfejlesztő kérdés, ha sikeres nő mögötti férfi vagy!

2018. április 27. 07:30 - Life Advisor

szerepcsere.JPGMinden sikeres férfi mögött áll egy nő. Biztosan már te is hallottad ezt a mondást. De mi van akkor, ha a nő sikeresebb, ő keresi a több pénzt vagy akár ő tartja el az egész családot, miközben a férfi munkanélküli és rámarad a házimunka és a gyereknevelés? Tudatosan, egymásra figyelve, ezekből a nem hagyományos helyzetekből is ki lehet hozni a legjobbat.

Egy ilyen jellegű szerepcsere, főleg azoknak a férfiaknak okoz gondot, akik képtelenek elengedni az ősi szerepkört : az oltalmazót, a stratégiát, a döntéshozót, a pénzkeresőt. Ritka eset azonban,hogy a férj szívesen vállalja a szerepcserét. Persze tudunk pozitív példákat említeni, például a svédektől, akiknél bevett szokás, hogy a férfiak maradnak otthon gyesen a gyerekkel.

A gyesen lévő férfiak általában számos ösztönző érvről számolnak be. Az újfajta felelősségtől a mintaadás örömén, a gondoskodási és a döntési képesség folyamatos hasznosításán át egészen addig, hogy a gyermeknevelés mennyivel fontosabb és élvezetesebb értékteremtés,mint a pénzcsinálás.

Azonban az esetek többségében, a fenti gondolatok és érvek el sem jutnak a tudatodig, hiszen ettől a szerepcserétől túszként érzed magad. Ebből pedig kizárólag önmagad tudod kiszabadítani, viszont fontos,hogy ebben a párod támogasson. Az egyik fontos dolog,hogy keretet szabjatok a szerepcserének. Meddig tart? Milyen feladatokat vállalsz te és ő? Mikor tudtok egymásnak teret adni,hogy a hobbijaitoknak is élhessetek?
A másik fontos dolog, hogy a párod megadja neked a szabadságot, hogy magadra szabhasd a hétköznapok menetét. Ne vitázzatok azon, hogyha te a pároddal ellentétben nem délután,hanem délelőtt viszed a gyereket a parkba. Engedd meg magadnak,hogy te osztod be a feladatokat, hiszen ez már a te munkád, a te felségterületed.

Tudnod kell, hogy a szerepcsere sem neked, sem a párodnak nem könnyű. A hagyományos szerepekhez kötődő feltevéseink, hiedelmeink, a tipikus érzelmi reakcióink csak igen lassan és nehezen változtathatók meg. Sőt még ha elszántak vagyunk is egy-egy új helyzet kezelésére, a tudatosság sem lesz garancia arra, hogy mindig egy irányba halad a folyamat : lesznek megtorpanások,visszalépések.  A nehézségeken azonban átsegít a folyamatos párbeszéd, a türelem önmagad és a párod iránt, az egymás iránti tisztelet és elfogadás.

Hogyan viszonyulj a szerepcseréhez? Íme 11 kérdés,ami segíthet :

  1. Milyen haszna van az új helyzetnek?
  2. Milyen új lehetőségeket teremt számomra ez a helyzet?
  3. Ki az, aki most biztosan felnéz rám?
  4. Hogyan tudok úgy gondoskodni magamról,hogy hamar elégedett legyek a szerepemmel?
  5. Mit tehetek annak érdekében, hogy sikeresnek érezzem magam?
  6. Miből fogom észrevenni a sikereimet?
  7. Hogy tudok jó és egyre jobb lenni?
  8. Melyek azok a dolgok,amelyeket már most jól csinálok?
  9. Miben akarok példát mutatni?
  10. Melyek azok az erősségeim,amelyek most leginkább segítenek?
  11. Hogyan tudok feltöltődni a napi kihívások után?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

komment
süti beállítások módosítása