5 tipp, hogy ne a tárgyak jelentsék a boldogságot!

2018. március 28. 07:30 - Life Advisor

time-3098695_640.jpgTéged is boldoggá tesz,ha egy nehéz nap után vásárolsz egy új ruhát,cipőt,táskát vagy bármi tárgyi dolgot? Szakértők szerint a vásárlással és a tárgyak gyűjtögetésével valójában egy pótcselekvést viszünk végbe, hiszen tudat alatt mindig egy űrt szeretnénk pótolni. Vásárláskor az agyunk endorfint és dopamint szabadít fel, vagyis rövid távon valóban boldognak érezzük magunkat. Így ha újra átakarjuk ezt élni, ismét vásárolunk és belekerülünk egy körforgásba, mígnem azon kapjuk magunkat,hogy a boldogság érzetét véglegesen össze nem kötjük a sokszor felesleges holmik beszerzésével.

Fontos,hogy ne tárgyakat gyűjtsünk,hanem élményeket. Ezzel a mondattál biztosan találkoztál már te is, azt viszont talán senki nem mondta,hogyan kerüld el azt, hogy a tárgyak jelentsék számunkra a boldogságot.Nézzünk 5 tippet,ami neked is segíthet.

  1. Vásárláskor érdemes megkérdezni önmagunktól,hogy tényleg szükségünk van-e a kiszemelt tárgyra. Sokkal jobb,ha úgy gondolsz a vásárlásra, mint a valóban fontos és nélkülözhetetlen dolgok pótlására.

  2. Könnyebben mondunk nemet új dolgokra,ha szembesítjük magunkat azzal, mennyi mindenünk van. Különösen igaz ez a ruhák,cipők esetében. Fontos,hogy lássuk melyik dolgokra van ténylegesen szükségünk, melyiket használjuk minden nap és melyek csak porfogók. Ruhák esetében például megjelölhetjük azokat a ruhákat,amelyeket ténylegesen használunk. Így akár rövid idő alatt látható lesz, mire van igazán szükségünk és mi az,ami felesleges.

  3. Tanuld meg megbecsülni a régit és ne rögtön új dolgok vásárlásán gondolkodj. Nézz szét az otthonodba,vedd sorba a bútoraid,használati tárgyaid,díszeket stb. és válaszd ki a kedvenceidet Tanuld meg szeretni a már meglévő tárgyainkat,így könnyen rájöhetünk,hogy nincs is szükségünk feltétlen újra.

  4. Az önbizalmunkat is minél hamarabb helyre kell állítani. Ha képesek vagyunk elfogadni és szeretni önmagunkat (íme 30 tipp,ami segíthet) könnyebben szokhatunk le a felesleges vásárlásokról. Ha valaki szereti magát, akkor nem kívülről keresi a boldogságot, nem igényel állandóan valakit vagy valamit ahhoz, hogy egyensúlyban érezze magát. Önbizalom növeléssel hosszabb távú öröm érhető el, mint egy újabb tárgy megvásárlásával.

  5. Nem csak a tárgyak jelentenek számunkra jutalmat. Gyűjtsünk élményeket, amelyek építenek minket. Vagyis ha legközelebb cipőt,táskát,ruhát,elektronikai kütyüt vennél, menj ki a természetbe, sétálj, sportolj vagy menj el egy koncertre a barátaiddal.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a Facebookon is! >>>

komment
süti beállítások módosítása