Hogyan küzdj meg a "Vajon elég jó vagyok?" kérdéssel?

2018. március 22. 07:30 - Life Advisor

criticism-3083101_640.jpgNéhány pillanatban a legtöbbünket megbénítja az elégedetlenség érzése. Ilyen lehet,ha a főnökünk lehetőséget ad, hogy bemutassunk egy prezentációt, kapunk egy nagyobb megbízást, de például egy randi előtt is felmerülhet bennünk rengeteg kérdés. Ilyenkor az agyunk megbízhatatlan információkat közül velünk : miért venne engem bárki is komolyan? Kinek kellenék pont én? Nincs bennem semmi különleges. Számtalan kétség merül fel bennünk, de ez a probléma nem új keletű. Már Shakespeare is megemlítette : "Árulónk a kétség : Attól foszt meg, mit könnyedén elérnénk, ha volna merszünk."  Íme néhány tipp, hogy hogyan küzdj meg ezekkel a belső kétségekkel.

  1. Bölcsen válaszd meg az összehasonlítási nézőpontjaid!
    Mindannyian hajlamosak vagyunk összehasonlítani magunk másokkal. Azonban az önbizalomnak van egy "törvénye", amit muszáj elfogadnunk és betartanunk. Bárkihez hasonlítom önmagam, mindig fogok találni jobbat vagy rosszabbat, de arra a feladatra,amelyre születtem csak én vagyok a tökéletes.
    Más emberekhez hasonlítgatni önmagunkat tehát őrültség. A saját példámból kiindulva, nem fogom abbahagyni a blogolást azért, mert vannak bloggerek, akiknek már több milliós a rajongó tábora.Miért nem? Mert ez egy rossz nézőpont és nyilván ha emellett kitartanék, akkor körülbelül a 2. poszt után becsukhattam volna a blogot. Át kell tehát változtatni ezt a nézőpontot. Az én esetemben például úgy, hogy nem hasonlítom magam hozzájuk, viszont megadom az esélyt arra, hogy a milliós nézőtáboruk és az a kemény munka, amit nap, mint nap letesznek az asztalra engem is inspiráljanak,motiváljanak.

  2. Ne gondold azt, hogy mások is azt gondolják rólad,hogy nem vagy elég jó!
    Amikor a belső kritika sokáig része az életünknek, hajlamos az agyunk olyan információkat küldeni számunkra, hogy valószínűleg a környezetünk is azt gondolja,hogy nem vagyunk elég jók. Sokszor gondolhatod, hogy biztos, hogy a barátod/barátnőd , férjed/feleséged is azt gondolja, hogy nem vagy elég jó. Ha azonban a valóságot szeretnéd tudni, akkor kérdezz rá az adott illetőnél. Kérdezd meg őket, hogy ők mit gondolnak rólad és/vagy a kialakult szituációról. Valószínűleg sokkal objektívebb és kedvesebb visszajelzéseket fogsz kapni, annál, mint ami a fejedben generálódott.

  3. Ne csinálj a bolhából elefántot!
    Természetesen semmiben sem vagy elég jó. És bármikor, amikor egy hiányosságod megjelenik a mindennapjaidban, akkor csak rosszul érzed magad,hogy ezt a belső hangod már megmondta. Természetesen ez mind kamu. Az agyunk játszik velünk ismét. Amikor megpróbáljuk elhitetni magunkkal,hogy márpedig tökéletesek vagyunk, az agyunk előhozza azokat az emlékeket és élethelyzeteket,amikor nem voltunk azok és ezeknek ad nagyobb energiát és ezeket erősíti fel bennünk. Ha olyan gyengeséggel szembesít téged az elméd, ami fejlesztendő terület, akkor inkább így tekint rá és ne gyengeségként vagy olyan dologként,amely további kétségekre ad okot. Ha fejleszteni kell, akkor viszont kezdj bele az önfejlesztésbe.

Összességében tehát a belső kritikusunk olyan hiányosságokat hoz fel, amire szükségünk van, hogy felismerjük és fejlesszük. Nem szabad azonban hagyni, hogy a negativitás átvegye az irányítást az életünkben. Legközelebb, amikor a belső hangod az újával rád mutogatva közli,hogy nem vagy elég jó, emeled fel te is a kezed és mutasd meg neki a céljaid elérésével, hogy nem volt igaza.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a Facebookon is! >>>

 

komment
süti beállítások módosítása